Το περίεργο παιγνίδι της Ρωσίας στη Συρία: Πρότεινε λύσεις στην Τουρκία για τους Κούρδους;




Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου και ο Τούρκος ομόλογος του Χουλουσί Ακάρ κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχαν στην Μόσχα συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία και για ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση του.

Εικάζεται ότι η ρωσική κυβέρνηση ασχολήθηκε με τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας, οι οποίοι είναι φιλοαμερικανοί και ηγούνται του συνασπισμού εναντίον της Δύσης. Τον τελευταίο καιρό είσήλθαν σε διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Άσαντ, και φαίνεται να συζητούν το ενδεχόμενο της αυτονομίας, μία συμφωνία που δεν αρέσει καθόλου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία TASS και Reuters, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο υπουργοί συνέχισαν τον διάλογο για την κατάσταση στη Συρία, κατά την διάρκεια του οποίου η ρωσική πλευρά κατέθεσε στους Τούρκους συναδέλφους προτάσεις για τη διευθέτηση της κατάστασης στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας.

Στην προηγούμενη συνάντηση τους που είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Αυγούστου, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Συρία, την επιστροφή των Σύρων προσφύγων καθώς και ζητήματα διμερούς συνεργασίας των υπουργείων Άμυνας.

Πληροφορίες επίσης από ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, REUTERS

Η Συρία και η κατάσταση στην Ιντλίμπ, στο επίκεντρο των συνομιλιών των ΥΠΕΞ Λαβρόφ –Τσαβούσογλου στη Μόσχα

Η επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην χώρα τους, η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ αλλά και οι τρόποι της ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης στην Συρία, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Μόσχα.

Η Ρωσία και η Τουρκία θα καταβάλουν από κοινού προσπάθειες για να επιστρέψουν οι Σύροι πρόσφυγες στην πατρίδα τους κάτι που θα συμβάλει στην πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε στην Μόσχα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Στα σχέδιά μας είναι να καταβάλουμε προσπάθειες για να εκριζωθούν ολοκληρωτικά από την Συρία οι τρομοκράτες και να εγκαθιδρυθεί η σταθερή ειρήνη και σταθερότητα στην χώρα», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η κατάσταση στην επαρχία Ινλίμπ

Η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ, στην οποία έχουν συρρεύσει πρόσφυγες και αντάρτες από διάφορες περιοχές, όπως και ισχυρές δυνάμεις τζιχαντιστών, κατείχε ιδιαίτερη θέση στις συνομιλίες Λαβρόφ –Τσαβούσογλου.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η διαδικασία διαχωρισμού των δυνάμεων της αντιπολίτευσης από τις δυνάμεις της οργάνωσης «Τζεμπάτ Αλ Νόσρα» πρέπει να συντελεσθεί με τους λιγότερους κινδύνους για τον άμαχο πληθυσμό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και Τουρκίας θα συζητήσουν λεπτομερώς για το θέμα.

Ο Λαβρόφ χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ «πολυπεπίπεδη και δύσκολη» είπε ότι «όταν στην Ιντλίμπ δημιουργήθηκε η ζώνη αποκλιμάκωσης, κανένας δεν φαντάζονταν ότι η ζώνη αυτή θα χρησιμοποιηθεί από τους τρομοκράτες της Τζεμπάτ Αλ Νόσρα σαν καταφύγιο και ότι θα χρησιμοποιούσαν σαν ανθρώπινη ασπίδα των άμαχο πληθυσμό»

Ο Λαβρόφ είπε ότι δεκάδες χιλιάδες προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες που έκανε η Τουρκία να διαχωρίσει τους αντάρτες από τις μετριοπαθείς δυνάμεις

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι «μια στρατιωτική λύση θα είναι καταστροφή, όχι μόνο για την περιοχή του Ιντλίμπ , αλλά γενικά για το μέλλον της Συρίας». Αναφερόμενος στις διάφορες ομάδες ανταρτών, είπε ότι «για μας όλους είναι σημαντικό να εξουδετερώσουμε τις ριζοσπαστικές αυτές ομάδες» «αλλά πρέπει να προστατέψουμε τους αμάχους από τις τρομοκρατικές ομάδες».

Οι δύο υπουργοί είχαν συναντηθεί στην Άγκυρα πριν από δέκα ημέρες, από όπου είχαν στείλει το ίδιο μήνυμα, ότι ο βομβαρδισμός της Ιντλίμπ θα ήταν μια ‘σφαγή’ ακόμη και αν υπάρχουν εκεί αντάρτες.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών διέψευσε επίσης τα περί διαφωνιών μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, που προέκυψαν κατά την διαμόρφωση του καταλόγου των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης οι οποίοι θα συμπεριληφθούν την Συνταγματική Επιτροπή με την σύνθεση της οποίας ασχολείται ο (ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Συρία) ο Στεφαν ντε Μισντούρα . Και αυτό δεν υπήρξε επειδή η Ρωσία δεν ασχολήθηκε με την διαμόρφωση του καταλόγου της αντιπολίτευσης, καθώς τον συντονισμό των σχετικών ενεργειών τον είχε η Τουρκία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ Reuters, TASS
Μόσχα, Russian Federation

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: