Στη φυλακή, παρά το προχωρημένο της ηλικίας της, 89χρονη ακροδεξιά, στη Γερμανία




Μια 89χρονη Γερμανίδα αρνήτρια του Ολοκαυτώματος θα παραμείνει στη φυλακή να εκτίσει την ποινή της, παρά το προχωρημένο της ηλικίας της, σύμφωνα με όσα αποφάσισε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Πρόκειται για την Ούρσουλα Χάβερμπεκ, γνωστή ακροδεξιά στη Γερμανία, η οποία το 2015 είχε δημοσιεύσει άρθρα στην εφημερίδα του ακροδεξιού χώρου «Η Φωνή», στα οποία και υποστήριζε πως το Άουσβιτς δεν ήταν στρατόπεδο εξόντωσης. Η Χάβεμπεκ, συνελήφθη τον Μάιο του 2017 -καθώς μέχρι τότε κρυβόταν- καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση και οδηγήθηκε στις φυλακές.

Προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως τα άρθρα της καλύπτονται από το γερμανικό Σύνταγμα, το οποίο και ορίζει την ελευθερία της έκφρασης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε όμως πως η άρνηση του Ολοκαυτώματος από τους ναζί αποτελεί ένα αποδεδειγμένο ιστορικό ψεύδος, το οποίο και δεν καλύπτεται από την συνταγματικά καθιερωμένη ελευθερία έκφρασης.

Να σημειωθεί πως ο γερμανικός νόμος προβλέπει από ένα έως τέσσερα έτη φυλάκισης για την άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Η 89χρονη Χάβερμπεκ έχει ανακοινώσει πως θα είναι επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Η Δεξιά» στις ευρωεκλογές του 2019.

Η ίδια έχει και στο παρελθόν καταδικασθεί σε ποινές για υποκίνηση μίσους στις πόλεις του Αμβούργου και του Βερολίνου. Η Χάβερμπεκ, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, θα παραμείνει στις φυλακές της πόλης Τσέλε, όπου και θα εκτίσει την υπόλοιπη ποινή της.

Περισσότερες εξωτερικές ειδήσεις

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος
Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ
04/08/2018 17:51

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: