“Χρυσές θεωρήσεις”: Ελλάδα, Κύπρος και άλλες χώρες πωλούν βίζες σε υπηκόους εκτός της Ε.Ε.




H Επιτροπή θα προτρέψει σειρά ευρωπαϊκών κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εξετάσουν πιο προσεκτικά την διαδικασία χορήγησεων «των χρυσών θεωρήσεων- visa» σε πολίτες εκτός της Ε.Ε., αναφέρει η εφημερίδα Le Monde.

Προσθέτει ότι:

Εδώ και κάποια χρόνια Ρώσοι, Κινέζοι ή Αμερικανοί με οικονομική άνεση μπορούν να αποκτούν άδειες παραμονής και διαβατήρια που διευκολύνουν την ελεύθερη μετακίνησή τους στην ΕΕ.

Η αρμόδια Επίτροπος, Vera Jourova, εκφράζει ανησυχίες ότι η διαδικασία διευκολύνει το ξέπλυμα χρήματος, την διαφθορά και παρουσιάζει κινδύνους για την ασφάλεια. Μάλτα, Κύπρος και Βουλγαρία βρίσκονται στο ιδιαίτερα στο στόχαστρο. Οι υποθέσεις της Αυστρίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Λετονίας και Λιθουανίας θα εξεταστούν επίσης διεξοδικά.

«Η ευρωπαϊκή υπηκοότητα προς πώληση;» ή «υπηκοότητα έναντι χρημάτων;»  αναφέρει το άρθρο. Ωστόσο οι Βρυξέλλες δεν έχουν την αρμοδιότητα να απαγορεύσου τις πρακτικές. Εννοούν όμως να πιέσουν τις πρωτεύουσες  στο πλαίσιο των προσπαθειών για καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και της διαφθοράς.

Η Επίτροπος πρόσφατα καλούσε τα κ-μ «σε μεγάλη  προσοχή και σύνεση»  καθώς πρόκειται για διαδικασίες που χορηγούν «υπηκοότητα για ολόκληρη την Ευρώπη».  Η ίδια καλεί την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή να καταρτίσουν μια πρώτη έκθεση για το εύρος αυτών των πρακτικών που έχουν ως συνέπεια και την είσοδο στην Ευρώπη αμφίβολης προέλευσης κεφαλαίων. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις διάφορες χώρες.

Για την Κύπρο αναφέρεται: Η Κύπρος ανέμενε και εκείνη ολιγάρχες προσφέροντας υπηκοότητα σε όσους επένδυαν 2εκ€, χωρίς την υποχρέωση της διαμονής, και αναφέρεται στην υπόθεση Oleg Deripaska.

Οι ενέργειες της κ.Jourova για το ζήτημα συνιστούν μια στροφή για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού κάποιοι στο παρελθόν θεωρούσαν ότι τέτοιες πρακτικές ήταν προς το όφελος των χωρών και θα έπρεπε να ενθαρρυνθούν.

Η Ελλάδα επίσης χορηγεί άδεια παραμονής 5 ετών σε πολίτες εκτός ΕΕ αν αγοράσουν κατοικία κόστους μεγαλύτερου των 250.000€.

Μια καινούργια μορφή ενδο-ευρωπαϊκού ανταγωνισμού γεννήθηκε με αυτές τις διαδικασίες εκτιμά το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας.

Αυστηρή σύσταση Σολτς μετά τα συγχαρητήρια: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: