Ο Ντενίζ Γιουκτσέλ μήνυσε την Τουρκία ζητώντας 400.000 αποζημίωση για την κράτησή του




Ο Γερμανός δημοσιογράφος τουρκικής καταγωγής Ντενίζ Γιουκτσέλ, πρώην ανταποκριτής της εφημερίδας Βελτ, στην Τουρκία, ο οποίος και είχε φυλακισθεί εκεί για ένα χρόνο, κατέθεσε μήνυση εναντίον του τουρκικού κράτους, ζητώντας αποζημίωση ύψους 400.000 ευρώ ή αλλιώς 2,98 εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο Τούρκος δικηγόρος του, αλλά και η οργάνωση «Δημοσιογράφοι δίχως σύνορα». Ο Γιουκτσέλ αιτείται αποζημίωσης για την «επί ένα έτος άδικη φυλάκισή του».

Όπως δήλωσε σχετικά ο δικηγόρος του Βειζέλ Όκ, «η τουρκική κυβέρνηση και το δικαστήριο πρέπει να πληρώσουν για την αδικία αυτή. Ο Γιουκτσέλ κρατήθηκε για ένα χρόνο υπό απάνθρωπες συνθήκες σε τουρκικές φυλακές».

Ο 44χρονος δημοσιογράφος απελευθερώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, ακριβώς ένα χρόνο μετά την σύλληψη του και ενώ επί 12 μήνες δεν του είχαν απαγγελθεί συγκεκριμένες κατηγορίες. Τελικά, η Εισαγγελία τον κατηγορεί για «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικών οργανώσεων».

Η πρώτη ακροαματική διαδικασία της αγωγής Γιουκτσέλ εναντίον του τουρκικού κράτους αναμένεται να διεξαχθεί σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης στις 25 Σεπτεμβρίου.

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος
Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ
30/08/2018 18:10

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: