Νέα πρόταση της κυβέρνησης στους εκπαιδευτικούς: Μικρές ωστόσο οι προσδοκίες για λύση




Φως στην άκρη του τούνελ διεφάνη μετά την τρίωρη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό αναφορικά με την κρίση στον χώρο της Παιδείας, αφού διαμορφώθηκε νέα πρόταση εκ μέρους της Κυβέρνησης και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεσμεύτηκαν να την πάρουν στα συλλογικά τους όργανα για λήψη απόφασης.

Ωστόσο, στη συνέχεια και όταν τα μέλη των εκπαιδευτικών οργανώσεων ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της πρότασης αυτής, το φως έδειξε να είναι αμυδρό. Κι αυτό διότι δεν φαίνεται να είναι αισιόδοξες οι πρώτες ενδείξεις από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες μέχρι τη Δεύτερα και αφού συνέλθουν με τα μέλη τους, θα καταλήξουν αν τις υιοθετούν ή όχι.

Σύμφωνα με την καταληκτική πρόταση που βρίσκεται στα χέρια των εκπαιδευτικών, οι εναλλακτικές προτάσεις θα εφαρμοστούν μόνο για τη σχολική χρονιά 2018 – 2019, η οποία θα αποτελέσει μια μεταβατική περίοδο, για να συζητηθεί εφ’ όλης της ύλης ο εξορθολογισμός της Εκπαίδευσης καθώς και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, με στόχο οι μεταρρυθμίσεις να αρχίσουν ένα χρόνο μετά. Ως προς το περιεχόμενο τους, οι πέντε από αυτές αποτελούν τροποποιήσεις των αποφάσεων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ η έκτη είναι ένα πάγιο αίτημα των οργανώσεων.

Συγκεκριμένα, στις απαλλαγές του διδακτικού χρόνου για τον βιολογικό παράγοντα, αναφέρεται ότι από δύο ώρες θα γίνουν μία και ότι ο εκάστοτε επηρεαζόμενος εκπαιδευτικός θα λαμβάνει προσαύξηση. Οι απαλλαγές για τους βοηθούς διευθυντές μειώνονται κατά 50% από την αρχική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι απαλλαγές του υπεύθυνου τμήματος θα μειωθούν από τις δύο διδακτικές ώρες στη μία ώρα. Κάποιες αρμοδιότητες των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών θα μεταφερθούν στις γραμματείες των σχολείων. Σχετικά με τους νεοεισερχόμενους αναστέλλεται η απόφαση για κατάργηση της απαλλαγής.

Ως προς τις απαλλαγές των συνδικαλιστών θα παραχωρηθεί χρόνος ίσος με δύο εκπαιδευτικούς σε κάθε οργάνωση και συμπληρωματικά θα δοθεί κρατική χορηγία ύψους από €175.000 στην ΠΟΕΔ και στην ΟΕΛΜΕΚ και €100.000 στην ΟΛΤΕΚ. Τέλος, σε περίπτωση αποδοχής του συνόλου των πιο πάνω, η κυβέρνηση για περίοδο έξι μηνών θα δώσει τη δυνατότητα πρόωρης αφυπηρέτησης από το 58ο έτος στους δασκάλους και από το 60ό έτος στους καθηγητές, χωρίς την επιβολή επιβαρύνσεων.

Πηγή: Philenews

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: