Προς έκτακτο συνέδριο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Τουρκίας: Θέλει την προεδρία ο Ιντζέ




Σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο θα έχουν συγκεντρωθεί οι υπογραφές που χρειάζονται για τη σύγκληση έκτακτου εκλογικού συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κατά την οποία θα υποβληθούν υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος παρά τις αντιδράσεις του ηγέτη του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την εσωτερική αντιπολίτευση του κόμματος έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής 526 υπογραφές των συνέδρων και χρειάζονται άλλες 99 για να φτάσουν τις 625 υπογραφές που χρειάζονται σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος. Μετά την συγκέντρωση των υπογραφών εντός 45 συνέρχεται η έκτακτη σύνοδος.

Πάντως ήδη έχει παραιτηθεί και ο αρχισύμβουλος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος είναι ανάμεσα στα στελέχη που υπέγραψαν την έκτακτη σύγκληση συνόδου αν και στελέχη του κόμματος κατηγορούν την εσωτερική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι με την κίνησή τους βλάπτουν το κόμμα.

Η κρίση στο CHP ξεκίνησε μετά την επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του κόμματος Μουχαρρέμ Ιντζέ και την εισήγηση από σημαντικά στελέχη του κόμματος να αναλάβει εκείνος πλέον την ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αντέδρασε αρνητικά αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι δεν θα αφήσει την ηγεσία του κόμματος και δεν θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του CHP. Ο Μουχαρρέμ Ιντζέ είχε προτείνει στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να αναλάβει επίτιμος πρόεδρος του κόμματος και ο ίδιος να αναλάβει την ηγεσία ωστόσο η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η συγκέντρωση υπογραφών για την σύγκληση έκτακτης συνόδου.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη
19/07/2018 15:52

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: