Ο Σεργκέι Λαβρόφ αμφισβητεί ότι η Ελλάδα έχει στοιχεία για τη δράση των Ρώσων διπλωματών




Ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει στοιχεία για τη δράση των Ρώσων διπλωματών εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας υπονόησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος στη χρονική αυτή στιγμή έχει αποφασίσει ότι δεν θα επισκεφθεί την Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο, όπως είχε διευθετηθεί κατά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, τον Ιούνιο στη Μόσχα.

Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας βρίσκονται στο χειρότερό τους σημείο, μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για ανάμειξη σε ανθελληνικές ενέργειες με αφορμή την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών για την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αιχμή του δόρατος των ανθελληνικών ενεργειών ήταν η οργάνωση «Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Ένωση Παλαιστίνης», η οποία ελέγχεται από τη Μόσχα.

Είναι άξιο απορίας, πάντως, ότι η Ρωσία δεν απάντησε ακόμα επίσημα με απελάσεις Ελλήνων διπλωματών. Ο κ. Λαβρόφ είχε καλέσει τον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα και του είχε δηλώσει ότι η Μόσχα «θα απαντήσει στην ελληνική πρόκληση».

Ο Ρώσος υπουργός έδωσε συνέντευξη στον παρουσιαστή του Russia Today (RT) Λάρι Κίνγκ γνωστό από τη θητεία του στο CNN, όπου για πολλά χρόνια παρουσίαζε την επιτυχημένη εκπομπή του. Τώρα εργάζεται για το ρωσικό κανάλι, όπως και άλλοι Αμερικανοί τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι.

Η Ελλάδα, άφησε να εννοηθεί ο κ. Λαβρόφ, δρα όπως και πολλές χώρες της Δύσης, και σχεδιάζει την πολιτική της για τη Ρωσία στη βάση του πιθανού, χωρίς όμως να έχει στοιχεία.

Δήλωσε:

Τα τελευταία γεγονότα και οι απελάσεις διπλωματών από την Ελλάδα ακολουθούν ακριβώς αυτόν τον δρόμο. Του πολύ πιθανού, χωρίς να δίνεται κάποιο στοιχείο.

Στην ουσία, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αφήνει να εννοηθεί ότι η Ελλάδα κινήθηκε όπως και άλλες χώρες, που ανήκουν στη Δύση, πως ότι και να συμβαίνει (στον κόσμο) η Μόσχα είναι αυτή που φέρει την ευθύνη.

Τόνισε ακόμα το εξής:

Όπως είδαμε και στις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, που πριν δέκα χρόνια μας κατηγόρησε για τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Λιτβινένκο, σε μια δίκη που ήταν μυστική και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ρωσία ήταν υπεύθυνη γι’ αυτό.

ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ 17:33 ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ της δηλητηρίασης του πράκτορα Λιτβινένκο. Στη συνέχεια κάνει την αναφορά για την Ελλάδα:

Το σχέδιο… “Αλεξανδρούπολη” και η απόπειρα δωροδοκίας: Το παρασκήνιο των απελάσεων, από τους FT

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: