Νέα εποχή μετά τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για την Ταινιοθήκη της Ελλάδος




Αναζωγονημένη από την οικονομική ενίσχυση του ΕΣΠΑ, ύψους 750 χιλιάδων ευρώ σε βάθος τριετίας, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος εξήγγειλε σήμερα τις δράσεις της που εντάσονται στο οικονομικό αυτό πρόγραμμα, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής (ΠΕΠ).

«Ο πολιτισμός είναι προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης», χαιρέτησε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου η περιφεριάρχης Αττικής επισημαίνοντας ότι από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 «δίνονται 62 εκ. ευρώ σε υποδομές πολιτισμού. Υποστηρίζουμε τον πολιτισμό της πράξης» τόνισε η Ρένα Δούρου.

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, στην Ταινιοθήκη με το πολυαναμενόμενο μεγάλο αφιέρωμα στον Πιερ Πάολο Παζολίνι (12-19/9), σε συνεργασία με την Ιταλική πρεσβεία και το Ιταλικό Ινστιτούτο, με όλες τις ταινίες του κορυφαίου Ιταλού σκηνοθέτη σε αποκατεστημένες κόπιες και μια συνοδευτική έκθεση φωτογραφίας του Ρομπέρτο Βίλλα, από τα παρασκήνια των γυρισμάτων της ταινίας του Παζολίνι «Χίλιες και μία νύχτες». Και τον Οκτώβριο, μετά από τρία χρόνια απουσίας στο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου (18-28/10), που διοργανώνει η Ταινιοθήκη για ένατη χρονιά με σημαντικές ταινίες και προσκελημένους σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο.

Το ερχόμενο Σάββατο (14/7), η Ταινιοθήκη προσκαλεί το κοινό στην πρώτη της εκδήλωση στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με προβολή δύο ελληνικών ταινιών του βωβού κινηματογράφου: «Δάφνις και Χλόη» (1931) του Ορέστη Λάσκου, γνωστή ως η πρώτη ταινία με γυμνό στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και “Αστέρω”(1929) του Δημήτρη Γαζιάδη, η πρώτη ταινία με φουστανέλα και πρωταγωνιστές τρείς σταρ του θεάτρου της εποχής, την Αλίκη Θεοδωρίδου (Αστέρω), τον Κώστα Μουσούρη (Θύμιος), και τον Αιμίλιο Βεάκη (πατέρας του πλούσιου βοσκού). Πάνω στη σκηνή του Ηρωδείου θα συνοδεύει ζωντανά τους κινηματογραφικούς ήρωες ο Φίλιππος Τσαλαχούρης στο πιάνο, για δύο ώρες, σ’ όλη την διάρκεια των δύο προβολών.

Οι ειδήσεις της Ταινιοθήκης από το οικονομικό μέτωπο του συγκεκριμένου προγράμματος ΕΣΠΑ δεν αφορούν μόνο εκδηλώσεις για το τρέχον έτος αλλά και σχεδιασμους που ενεργοποιούν π.χ. το Μουσείο Κινηματογράφου στο ισόγειο του κτιρίου της Ταινιοθήκης, υπό την εποπτεία της γλύπτριας Αφροδίτης Λίττη, καθηγήτριας της ΑΣΚΤ και αντιπρόεδρου του ΔΣ της Ταινιοθήκης. Στο Μουσείο θα εκτίθεται η συλλογή των προ-κινηματογραφικών καθώς και των άλλων μουσειακών μηχανών της συλλογής της Ταινιοθήκης.

Επίσης, μαζί με την Γαλλική Ταινιοθήκη όπου στις συλλογές της φυλάσεται η ταινία «Οι Απάχηδες των Αθηνών»- διασκευή της ομώνυμης οπερέτας του Νίκου Χατζηαπαοστόλου, προχωρούν οι συζητήσεις , με τη μεσολάβηση του Κώστα Γαβρά, για την αποκατάσταση του λιμπρέτου και της μουσικής της ταινίας, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Επίσης, ανακοινώθηκε η συμμετοχή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα I-Media Cities, μια πολυμεσική πλατφόρμα σε συνεργασία με άλλες οκτώ ευρωπαϊκές Ταινιοθήκες, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα.

Η διευθύντρια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, εξέφρασε ευχαριστίες στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και την ικανοποίηση της αφού όπως είπε η Μαρία Κομνηνού « στον εορτασμό των 80 χρόνων της FIAF, (Διεθνής Συνομοσπονδία Κινηματογραφικών Αρχείων) τον Ιούνιο δεν θα πάμε κομίζοντας την φτώχεια μας αλλά θα συμμετάσχουμε μ’ ένα σημαντικό πρόγραμμα κινηματογραφοφιλίας που συγχρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ και την Περιφέρεια Αττικής»

04/07/2018 17:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: