Κρίσιμο τετ-α-τετ Αναστασιάδη – Παπαδόπουλου: Στο τραπέζι κρίσιμα οικονομικά νομοσχέδια




Εβδομάδα πολιτικών ζυμώσεων ξεκινά στη Λευκωσία καθώς θα δοθεί η «μάχη» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το νομοθετικό πλαίσιο που τα συνοδεύει αλλά και για την ψήφιση των εγγυήσεων για την Ελληνική Τράπεζα.

Η Κυπριακή κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ατυχήματα στις ψηφοφορίες και για αυτό τον λόγο σήμερα το πρωί αναμένεται συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, μεταξύ του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, ενώ ξεκινά στην Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση για τα προβληματικά δάνεια.

Στόχος της κυβέρνησης είναι στις 6 Ιουλίου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο Εγγύησης Δανείων του Συνεργατισμού που θα περάσουν στην κατοχή της Ελληνικής Τράπεζας, αλλά και τα νομοσχέδια για τα κόκκινα δάνεια σε όλες τις κυπριακές τράπεζες.
Στην περίπτωση που τα νομοσχέδια δεν περάσουν η κυβέρνηση θα έχει πλέον χρόνο μόνο έως τις 13 Ιουλίου καθώς μετά δεν υπάρχει άλλη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν πως τα νομοσχέδια πρέπει να περάσουν καθώς επηρεάζεται η συμφωνία μεταξύ Συνεργατισμού και Ελληνικής.

Ωστόσο το «κλειδί» για να περάσουν τα νομοσχέδια κρατάει στα χέρια του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος αναμένεται να θέσει σήμερα τους όρους ώστε οι 10 βουλευτές του να πουν το πολυπόθητο «ναι» καθώς μέχρι στιγμής είναι θετικοί μόνο οι βουλευτές του ΔΗΣΥ.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιέζουν ώστε τα θέματα να κλείσουν σύντομα τόσο στην ψήφιση του σχεδίου για την Ελληνική όσο και των νομοσχεδίων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: