Γαλλία και Μάλτα θα φιλοξενήσουν 100 από τους μετανάστες που διασώθηκαν ανοιχτά της Σικελίας




Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε απόψε πως η Γαλλία και η Μάλτα είναι διατεθειμένες να λάβουν η κάθε μια 50 από τους 450 διασωθέντες μετανάστες που βρίσκονται πάνω σε δύο πλοία στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

«Η Γαλλία και η Μάλτα θα λάβουν αντίστοιχα 50 από τους 450 μετανάστες που επιβαίνουν σε δύο πολεμικά πλοία. Πολύ σύντομα θα φθάσει και η αποδοχή άλλων ευρωπαϊκών χωρών», έγραψε ο Κόντε στη σελίδα του στο Facebook.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είπε ότι αυτό επετεύχθη «έπειτα από μια ημέρα τηλεφωνικών και γραπτών επαφών με όλους τους 27 ευρωπαίους ηγέτες», λέγοντας ότι τους υπενθύμισε «τη λογική και το πνεύμα του καταμερισμού που περιελήφθησαν στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου».

Ο Κόντε πρόσθεσε σε αυτό το σχόλιο ένα αντίγραφο της επιστολής που απηύθυνε στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και στον Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Στο πλαίσιο αυτό που βλέπει την Ιταλία πάντα στην πρώτη γραμμή απέναντι στην επιτακτικότητα της διάσωσης ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα, σου ζητώ μια σαφή ένδειξη καταμερισμού της ευθύνης της διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου και να εξετάσεις την πιθανότητα να δεχθείς σε ένα λιμάνι ή να αναλάβεις ένα μέρος των περίπου 450 διασωθέντων», γράφει ο Κόντε στην επιστολή αυτή που απευθύνεται επίσης στους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
14/07/2018 22:21

Οι 442 πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν, σε στρατιωτικά πλοία νότια της Σικελίας, πολιτική λύση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: