Διαβουλεύσεις του Σ.Α. για το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ




Στα χέρια του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι το προσχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Το προσχέδιο περιέχει νέα στοιχεία, τα οποία προέκυψαν μετά από διαβουλεύσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα τα πέντε μόνιμα μέλη του, με σημαντικότερα αυτά που αφορούν τις πολιτικές εξελίξεις μετά το διορισμό της συμβούλου του ΓΓ Τζέιν Χολ Λουτ και τις διαβουλεύσεις που διεξάγει με τους δύο ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Οι κλειστές διαβουλεύσεις του Σ.Α. ξεκινούν σήμερα στις 2 μμ τοπική ώρα και η υιοθέτηση του ψηφίσματος αναμένεται να λάβει χώρα την Πέμπτη 26 Ιουλίου.

Στο προσχέδιο, προτρέπονται οι πλευρές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά με τις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και να δράξουν τη σημαντική ευκαιρία που δημιουργεί ο διορισμός Λουτ για τη διεξαγωγή εις βάθος διαβουλεύσεων για το πώς θα προχωρήσουν, εμπλεκόμενοι εποικοδομητικά στις διαβουλεύσεις αυτές και ανανεώνοντας την πολιτική τους βούληση και δέσμευση σε μία διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τις πλευρές κι όλους τους εμπλεκόμενους και ιδιαίτερα τους δύο ηγέτες να εμπλακούν με δημιουργικές ιδέες, να δεσμευτούν πλήρως στη διαδικασία διευθέτησης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να χρησιμοποιήσουν στις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών για να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις, αποφεύγοντας ενέργειες που πιθανόν θα πλήξουν τις πιθανότητες επιτυχίας.

Παράλληλα ζητά από τον ΓΓ του ΟΗΕ να υποβάλλει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου έκθεση για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων της κ. Λουτ.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

23/07/2018 20:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αποστόλη Ζουπανιώτη
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: