Yψηλή θέση στην ΕΕ κατέχει η Κύπρος, στην εθελοντική αιμοδοσία, δήλωσε ο Γιαννάκης




Η Κύπρος κατέχει από τις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της εθελοντικής αιμοδοσίας, ανέφερε απόψε ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκης σε χαιρετισμό του στην αιμοδοσία του Πολιτιστικού Ομίλου Αραδίππου που πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της Ομόνοιας Αραδίππου.

Αφού ανέφερε ότι «είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι η Κύπρος κατέχει από τις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της εθελοντικής αιμοδοσίας» σημείωσε πως «αυτό καταδεικνύει και το υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης της κοινωνίας των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, για τον πάσχοντα συνάνθρωπο μας».

Πρόσθεσε ότι «ο πολίτης που έχει προσωπικότητα και αξία είναι αυτός που δεν ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του αλλά ενδιαφέρεται και για τους άλλους. Ανήκει κάπου και φροντίζει για το σύνολο, στο οποίο ανήκει και αυτό είναι το ζητούμενο, ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία, συμμετοχή, άποψη, έκφραση και προσφορά» είπε και σημείωσε πως «χρειαζόμαστε πολίτες που είναι υπεύθυνοι, ενημερωμένοι, ξέρουν τα δικαιώματα τους και συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία. Η προσφορά του εθελοντισμού σε όλα τα επίπεδα έχει αναγνωριστεί όχι μόνο από την κοινωνία αλλά και από την Πολιτεία».

Η συμμετοχή του πολίτη στα κοινά και ειδικότερα των νέων, συνέχισε «αναδεικνύεται ως σημαντικό εργαλείο πρόληψης ενάντια των εξαρτήσεων, όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ αλλά και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, συμβάλει στην προσωπική ανάπτυξη των νέων, δίνοντας τους την δυνατότητα να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και γνώσεις, εκτός του πλαισίου της επίσημης εκπαίδευσης και ενδυναμώνει τη συμμετοχική Δημοκρατία».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκη «σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν φορείς που διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγιή απασχόληση των πολιτών και τη προβολή φιλανθρωπικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών ή άλλων δράσεων».

Αναφερόμενος στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Ομίλου Ομονοίας Αραδίππου με κεντρικό μήνυμα «Να σώσουμε την ζωή του συνανθρώπου μας και να τιμήσουμε την μνήμη των μελών και φίλων του Σωματείου», ο Επίτροπος Εθελοντισμού είπε πως «σήμερα τιμούμε τον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη και τον αλτρουισμό που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή» δηλαδή χρόνο και λίγο αίμα.

Είπε ακόμα ότι «η αιμοδοσία των εθελοντών αιμοδοτών είναι από τις σημαντικότερες δράσεις του εθελοντισμού στον τόπο μας» σημειώνοντας πως «καταφέραμε ως κοινωνία και ως Πολιτεία να εξαλείψουμε την προκατάληψη και τον φόβο γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον με χιλιάδες τακτικούς αιμοδότες εθελοντές και να εμπεδωθεί στη νέα γενιά αιμοδοτών η ιδέα της μη αμειβόμενης εθελοντικής αιμοδοσίας».

ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου – Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ 11/06/2018 20:16

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: