Θα δώσουν οι Αμερικανοί τον ταμία του Ερντογάν για να πάρουν πίσω τον πάστορα Μπράνσον;

Ο Χακάν Αττίλα σε σκίτσο του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης. Via Twitter
ΗΠΑ και Τουρκία αποφάσισαν να συνεχίσουν τον εντατικό διάλογο για την επίλυση των διαφορών τους. Αυτό – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – προκύπτει ύστερα από τη σημερινή συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούβοσογλου και την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Η συνομιλία εστιάστηκε στα θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες και που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στις ομάδες εργασίας που έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν και μάλιστα – όπως αναφέρει η ανακοίνωση – αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, συνεδρίασε η ομάδα εργασίας για τα δικαστικά ζητήματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σ` αυτά περιλαμβάνονται η υπόθεση Γκιουλέν, ο πάστορας Μπράνσον κι άλλοι Αμερικανοί που κρατούνται φυλακισμένοι στην Τουρκία, ο καταδικασθείς διευθυντής της τράπεζας Halkbank Χακάν Ατίλα και το αν θα πληρώσει πρόστιμο στις αμερικανικές για παραβίαση του εμπάργκο κατά του Ιράν, η τράπεζα. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι είναι πιθανόν ως πρώτο βήμα, η ανταλλαγή του πάστορα Μπράνσον με τον Χακάν Ατίλα.

Να σημειωθεί ότι δεν γίνεται καμία αναφορά για τους S-400 και τα F-35.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε για τη συνάντηση Πομπέο – Τσαβούβοσογλου, υπογραμμίζεται ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επαναβεβαίωσαν ότι Τουρκία και ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην αντιμετώπιση των κοινών τους ανησυχιών στο πνεύμα της συμμαχικής εταιρικής σχέσης.

“Εξέτασαν τις συστάσεις της αμερικανοτουρκικής ομάδα εργασίας για τη Συρία που αφορά το μέλλον της διμερούς μας συνεργασίας στη Συρία, σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της λήψης μέτρων για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Manbij. Ενέκριναν έναν οδικό χάρτη για το σκοπό αυτό και υπογράμμισαν την αμοιβαία δέσμευσή τους για την εφαρμογή του, αντικατοπτρίζοντας τη συμφωνία να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις επί τόπου”.

Η κοινή ανακοίνωση αναφέρει ακόμη πως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και συμφώνησαν να διεξαχθούν επιπλέον συνεδριάσεις του μηχανισμού των ομάδων εργασίας για την επίλυση των σημερινών εκκρεμών ζητημάτων στη διμερή τους σχέση.

“Μια πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για τα δικαστικά και άλλα θέματα πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση των υπουργών”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ – Αποστόλη Ζουπανιώτη
ΗΠΑ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
04/06/2018 19:17

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal