Αλίμονο στον Ελληνισμό αν επιδείξει ανεμελιά μπροστά στη φασιστική συμπεριφορά του Ερντογάν




Του Πανίκου Παναγιώτου

«Αυτό που περνάτε σήμερα είναι μόνο το τρέιλερ του καθεστώτος Ερντογάν. Το πιο τρομοκρατικό κομμάτι της ταινίας δεν έχει ξεκινήσει ακόμη» δήλωσε μέσα από τη φυλακή ο Κούρδος ηγέτης, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του οποίου το κόμμα κατάφερε όχι μόνο να εισέλθει στη Βουλή, αλλά να είναι το τρίτο σε εκλογική δύναμη.

«Όλα θα γίνουν σύμφωνα με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα ενός ανθρώπου», τόνισε ενδεικτικά, προσθέτοντας ότι «θα νιώσετε ανήμποροι να αναπνεύσετε σε ένα καθεστώς φόβου και απόγνωσης. Θα νιώσετε σαν να έχετε πνιγεί».

Οι έως τώρα αντιδημοκρατικές, αυταρχικές και επεκτατικές ενέργειες του Ερντογάν είναι μόνο το τρέιλερ της ταινίας, σύμφωνα με τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων.

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται εκτιμήσεις αναλυτών και ΜΜΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζοντας ότι η πόλωση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, ο φόβος των πολιτών και οι αντιδημοκρατικές πρακτικές θα οδηγήσουν την Τουρκία σε εσωτερικούς κραδασμούς και την περιοχή σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων.

Όπως εκτιμάται, οι φυλακίσεις αντιφρονούντων, ακτιβιστών, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και στρατιωτικών θα συνεχιστούν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διαρκέσει ακόμη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο σημερινός Ερντογάν θεωρείται ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Ερντογάν πριν 15 χρόνια που συγκέντρωνε ευρεία υποστήριξη ως «φιλοευρωπαίος και μετριοπαθής ισλαμιστής», ο οποίος υποστήριζε την δημοκρατία και την οικονομική απελευθέρωση.

  • Με την πάροδο του χρόνου, η φιλοσοφία του αντικαταστάθηκε με προσωπικούς και δικτατορικούς κανόνες, ιδιαίτερα μετά το «αποτυχημένο πραξικόπημα», τον Ιούλιο του 2016 και πολλοί, εντός και εκτός της χώρας, τον κατηγορούν για διαφθορά και κακοδιαχείριση.

Πέρα όμως από τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, η νίκη Ερντογάν είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις σε νέα περίοδο αντιπαράθεσης και πλήρους ρήξης, ενώ παράλληλα θα κάνει πιο δύσκολη τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, με βασικές αιτίες την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, καθώς και τη συνεργασία της Άγκυρας με Μόσχα και Τεχεράνη.

Επομένως, δεν αναμένεται ο Ερντογάν να επιδείξει μια διαφορετική, ηπιότερη και λογικότερη προσέγγιση στα θέματα – προβλήματα που αφορούν την Τουρκία και τη γειτονιά της. Αντίθετα, τώρα που επανεκλέγη πρόεδρος δια δεύτερη συναπτή θητεία, με το σύνολο της εκτελεστικής εξουσίας να περνάει στα χέρια του, φαίνεται πως προμηνύονται καινούριες περιπέτειες για την ευρύτερη περιοχή.

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ είχε γράψει ότι «οι μάσκες του (φασισμού) με τον καιρό αλλάζουν», για να συμπληρώσει κάτι που θεώρησε σημαντικό και παραμένει τόσο επίκαιρο: «Μα πάλι θε ν’ απλώσει σαν χολέρα / πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου».

Αλίμονο λοιπόν στη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα στον Ελληνισμό αν επιδείξουν ανεμελιά και υποχωρητικότητα μπροστά στη φασιστική συμπεριφορά και πρακτική του σουλτάνου Ερντογάν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει μετεκλογικά: Θα παραμείνει το ίδιο σκληρός και πιο επιθετικός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: