Προειδοποιεί ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Λε Ντριάν: “Πολύ επικίνδυνη” η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

File Photo: Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Jean-Yves Le Drian. EPA, MICHEL EULER, POOL MAXPPP OUT
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει γίνει “πολύ επικίνδυνη” λόγω της συγχώνευσης του συριακού και του ιρανικού ζητήματος.

“Πρόκειται για μια κατάσταση που γίνεται πολύ επικίνδυνη. Η περιοχή ήταν ήδη πολύ αποσταθεροποιημένη με τον πόλεμο στη Συρία και η ανακοίνωση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία της Βιέννης (σ.σ. για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης) συνέβαλε στην ενίσχυση αυτής της αποσταθεροποιήσης”, είπε ο Γάλλος υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη το Ισραήλ πραγματοποίησε επιχειρήσεις εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία, απαντώντας σε εκτοξεύσεις ιρανικών ρουκετών προς το έδαφός του, μια πρωτοφανής στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών.

“Αυτό που φοβόμασταν μόλις πραγματοποιήθηκε. Το διακύβευμα της Συρίας και το διακύβευμα του Ιράν συγχωνεύτηκαν (…) και αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση ιδιαίτερα τεταμένη”, συνέχισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

“Πρέπει να ξεκινήσουμε την αποκλιμάκωση, να φροντίσουμε νε επανέλθει η ψυχραιμία και να αποφύγουμε οι διάφοροι πολεμοκάπηλοι να επωφεληθούν από την ευκαιρία αυτή”, επέμεινε ο Λε Ντριάν.

Ο υπουργός υπογράμμισε εμφατικά ότι είναι αναγκαίιο να παραμείνει το Ιράν στη συμφωνία της Βιέννης, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ, ώστε να μην ανοίξει ένα “παράθυρο” για τη διάδοση των πυρηνικών στσην περιοχή.

“Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Υπάρχει το Σχέδιο Α που είναι η συμφωνία της Βιέννης και πρέπει να την τηρήσουμε. Το Σχέδιο Β σημαίνει την αποκήρυξη κάθε διαλόγου, κάθε συμφωνίας με το Ιράν. Μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο”, προειδοποίησε.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

10/05/2018 22:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Παρίσι, Γαλλία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal