Όλα είναι πιθανά: Η αποστολή ειδικού συμβούλου Γκουτέρες θα είναι το τέλος της διαδικασίας;




Του Πανίκου Παναγιώτου

Κατά την συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, ο βοηθός εκπρόσωπος του Γ.Γ. Φερχάν Χακ, απαντώντας σε ερώτηση, απέφυγε να τοποθετηθεί στον πιθανό διορισμό της Αμερικανίδας, Τζέιν Χολ Λούτε, ως προσωρινής ειδικής συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για να διερευνήσει κατά πόσον υπάρχει πρόσφορο έδαφος να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Γ.Γ. θεωρώντας ότι «η περίοδος προβληματισμού έχει τερματιστεί», εξέφρασε την πρόθεσή του να προχωρήσει στο διορισμό συμβούλου, με σκοπό να εξετάσει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Όπως αναφέρεται, ενημερώθηκαν σχετικά οι δυο πλευρές και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις ότι το πρόσωπο που θα αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο είναι η κ. Λούτε. Η Λευκωσία έδωσε τη συγκατάθεσή της μέσω του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβη Κορνήλιου Κορνηλίου, ο οποίος νωρίτερα είχε ενημερωθεί από αξιωματούχο της Γραμματείας για την απόφαση Γκουτέρες.

Πάντως, όπως εκτιμάται, το όλο σκηνικό στο Κυπριακό, ενόψει πιθανής αποστολής Λούτε, πριν ή μετά τις τουρκικές εκλογές, δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία.

Ενδεχομένως, μια τέτοια αποστολή να επιφέρει την επισημοποίηση του αδιεξόδου, η οποία και θα καταγραφεί στην επικείμενη έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας έως τις 15 Ιουνίου.

Στο μεταξύ, διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του ΟΗΕ θεωρούν ότι η κατάσταση στο Κυπριακό γίνεται όλο και πιο περίπλοκη ειδικά τις τελευταίες μέρες.

Όπως επισημαίνεται, λαμβάνοντας υπόψη και τα όσα ανέφερε στον Αντόνιο Γκουτέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, διαφαίνεται ότι η τουρκική ηγεσία όχι μόνο δεν είναι πρόθυμη να επιδείξει συναινετική στάση, αλλά η επιμονή της σ’ ένα «νέο δρόμο» προδικάζει την αποτυχία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας από μέρους των Ηνωμένων Εθνών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Είναι πιθανό ένα εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας; Πιο κοντά παρά ποτέ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: