Ο Κοτζιάς επιχειρεί να εξορκίσει το θεριό: Γιατί ο Ερντογάν συνέλαβε τους Έλληνες στρατιωτικούς




Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιας δεν θέλησε να κρύψει  πράγματα ή να υποκριθεί, στην συνεντευξη του στον διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά και στην εκπομπή Ιστορίες.

Ο Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε την σκληρή κόκκινη γραμμη στο Σκοπιανο, παρουσίασε την δικη του προσέγγιση και εκτίμηση για το  φαινόμενο «Τουρκια» και εδωσε πολύ χρήσιμα  στοιχεία για την αλλαγή τακτικής της Άγκυρας στο Αιγαίο και στον Έβρο, με τρόπο όμως που δημιουργεί προβληματισμό για το πως η Αθηνα πιάστηκε στον «ύπνο» τόσο στην υποθεση των δυο στρατιωτικών οσο και στον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού.

Ο υπουργός των Εξωτερικών επαναλαμβάνει επίμονα ότι η πραγματική απειλή ασφάλειας της Ελλαδας είναι η Τουρκία, όμως ενώ ο ίδιος αναλύει τον αναθεωρητισμό που εκφράζει ο Ταγίπ Ερντογαν, με στόχο όχι μονο την Μέση Ανατολή αλλα και την χώρα μας, εξηγεί ότι οι «κοκκινες γραμμές» δεν παραβιαστήκαν με οσα συνέβησαν στα Ιμια, ενώ αντιθέτως βλεπει ανοικτό το περιθώριο συνεννόησης με την «Άλλη Τουρκία».

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιας αναφέρεται στην αλλαγη τακτικής της Τουρκίας, όπου το τουρκικό Λιμενικό εχει περάσει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών, που ελέγχεται πλήρως από τον Ερντογάν, όπου αντι για ελαφρά σκάφη επιτήρησής των συνόρων εχουν επιστρατευθεί πιο βαριά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στον Έβρο εχει πλεον πρωτεύοντα ρόλο η Στρατοχωροφυλακη την οποια ελέγχει απολύτως ο περίγυρος του ισλαμιστή ηγέτη.

Και ο ΥΠΕΞ δεν αποκλείει φυσικά το ενδεχόμενο η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών να είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβως της αλλαγής της τουρκικής τακτικής.

Ο κ. Κοτζιάς κάθε άλλο παρα απέκλεισε το ενδεχόμενο η σύλληψη των δυο στρατιωτικών να ειναι αποτέλεσμα της ελλειπούς  προετοιμασίας των Ελληνικών δυναμεων, ενώ ειχαν υπάρξει τα σχετικά μηνυματα από την τουρκική πλευρά.

Ο Έλληνας υπουργός φαίνεται να επιχειρεί να εξορκίσει το θεριό, αναφερόμενος στις καλές σχέσεις των δυο λαων, και εξηγώντας ότι ο Ερντογαν δεν ηθελε να ασχοληθεί με την ιστορια, όταν μιλώντας στην Σμύρνη απέδωσε στον μικρασιατικό Ελληνισμό και στον ηττημένο ελληνικό Στρατό, τον εμπρησμό της ελληνικής και αρμένικης συνοικίας της πόλης. Σύμφωνα με την ανάλυση του ΥΠΕΞ, ο κ. Ερντογαν απλώς θέλει να κερδίσει ψήφους στην Σμύρνη..

Στο  θεμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ , ο κ. Κοτζιάς δεν έκανε την έκπληξη:

Είναι εντελως σαφής, παρα τους καλοθελητές που θα ήθελαν να βρεθεί φόρμουλά που θα παράκαμπτε τελικά την ελληνική θέση.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε διεξοδικά, ότι η συνθέτη ονομασία είναι πλεον γενικότερα αποδεκτή, αλλα για να υπάρξει λυση θα πρεπει η άλλη πλευρά να αποδεχθεί την erga omnes χρήση της νεα ονομασίας, για το εσωτερικό και το εξωτερικό και ότι δεν αρκεί μια απλή διεθνής συμφωνια αλλα απαιτείται και αλλαγη του συντάγματος της χώρας για να υπάρξει λυση…

Στα ελληνοαλβανικά ο κ. Κοτζιάς προανήγγειλε μεν ότι θα εξευρεθεί λυση στο θεμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεχρι τον Ιούνιο, πιθανότατα με μερική επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. Αλλά τα θαλάσσια σύνορα δεν αποτελούν  την μοναδική διαφορά με την Ελλαδα όπως ορισμένοι κύκλοι θα ήθελαν να προβάλουν..

Ν.Μ., HELLAS JOURNAL

“Η Τουρκία ξέρει ότι σε μια κλιμάκωση δεν θα κερδίσει αλλά μπορεί να χάσει”, είπε ο Κοτζιάς

Σέρνουν τον Κοτζιά στα κυπριακά δικαστήρια: Επιλέγουν τη σύγκρουση για ένα …οικόπεδο!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: