Με διαφοροποιήσεις και διαρροές ψηφίστηκε το άρθρο για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια




Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία το επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τα μέτρα προώθησης του θεσμού για την υιοθεσία και αναδοχή, που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Ειδικότερα, σε σύνολο 264 βουλευτών, υπέρ του άρθρου 8 τάχθηκαν 161 έναντι 103 βουλευτών που καταψήφισαν.

Με διαφοροποιήσεις από την επίσημη γραμμή του κόμματος τους εμφανίστηκαν βουλευτές, τόσο από την κυβερνητική παράταξη όσο και από την αντιπολίτευση, κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη επί του επίμαχου άρθρου 8, που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας με μέτρα προώθησης του θεσμού υιοθεσίας και αναδοχής.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το επίμαχο άρθρο 8 οι Θεόδωρος Παραστατίδης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης ενώ οι Μάρκος Μπόλαρης, Γεωργία Γεννιά και Γιάννης Καραγιάννης εξέφρασαν την διαφωνία τους δια της αποχής.

Αισθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση  και η υπερψήφιση του άρθρου 8 από την Κατερίνα Μάρκου της ΝΔ. Η κυρία Μάρκου ως εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο ανέπτυξε την αρνητική στάση του κόμματός της. Ωστόσο, η ίδια ψήφισε υπέρ. Στο «ΝΑΙ» τοποθετήθηκαν και Ντόρα Μπακογιάννη, Ολγα Κεφαλογιάννη και Νίκη Κεραμέως

Από τους ΑΝΕΛ ο Βασίλης Κόκκαλης έστειλε επιστολική ψήφο με την οποία δήλωσε ότι καταψηφίζει το άρθρο 8.

Επί 264 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 161 βουλευτές (136 ΣΥΡΙΖΑ και δύο ΑΝΕΛ), έναντι 103 βουλευτών που καταψήφισαν. Δύο βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν ενώ αντίθετα δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ και 4 της ΝΔ υπερψήφισαν το άρθρο.

Να σημειωθεί ότι η επίσημη γραμμή των κομμάτων για την επίμαχη διάταξη ήταν:

ΥΠΕΡ: ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι

ΚΑΤΑ: ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων.

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα «μέτρα για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής».

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν.

Η ομιλία Κατσίκη

Την συζήτηση “σφράγισε η τοποθέτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη ο οποίος  τάχθηκε κατά της αναδοχής από τα ομόφυλα ζευγάρια ενώ προκάλεσε σάλο η παρομοίωση της ομοφυλοφιλίας με την παιδοφιλία. Σύμφωνα με τα πρακτικά της βουλής. Το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του κυρίου Κατσίκη όπως αναφέρεται στο “πρώτο θέμα” είναι :

«Σε πολλές περιπτώσεις η ομοφυλοφιλία αποτελεί επιλογή και όχι αναπόφευκτο αποτέλεσμα. Η επιχειρηματολογία των θιασωτών της ομοφυλοφιλίας πως η αγάπη δεν είναι αμαρτία, έχει απάντηση. Φυσικά και δεν είναι αμαρτία η αγάπη. Εξαρτάται, όμως, και το πού κατευθύνεται. Η αγάπη στο χρήμα, που καθιστά τον άνθρωπο πλεονέκτη και ικανό να διαπράξει φρικτά εγκλήματα υποδουλωμένος σε αυτό του πάθος, δεν είναι αμαρτία; Η αγάπη ενός πατέρα προς την κόρη του, που είναι διαφορετική της πατρικής, είναι ή όχι αμαρτία;
Την ίδια αγάπη θα μπορούσαν να ισχυριστούν πως έχουν και οι παιδόφιλοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αγάπη είναι αμαρτία και μάλιστα τερατώδης! Στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις θεωρείται αθώα αυτή η αγάπη;
Όλα τούτα ξεπερνούν πράγματι τη λογική μας. Έχουν γίνει λογική της παράνοιας».

Η τοποθέτηση αυτή του κυρίου Κατσίκη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους παρισταμένους συναδέλφους του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Protothema

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: