Οι Τούρκοι “τρίβουν τα χέρια τους” μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν




Ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας δήλωσε σήμερα πως η αμερικανική αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν αποτελεί μια «ευκαιρία» για το εμπόριο ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τεχεράνη, παρά τις απειλές για αμερικανικές κυρώσεις.

«Είναι μια ευκαιρία για την Τουρκία. Θα συνεχίσουμε να εμπορευόμαστε με το Ιράν με σεβασμό των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τις πυρηνικές δραστηριότητες», δήλωσε ο υπουργός, ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ανακοινώνοντας την Τρίτη την απόφασή του να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία, ο Τραμπ γνωστοποίησε πως η Ουάσινγκτον επαναφέρει μια σειρά κυρώσεων με στόχο τόσο τις αμερικανικές όσο και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που εμπορεύονται με το Ιράν.

Η αμερικανική απόφαση επιβάλλει στις ξένες εταιρίες, δίνοντάς τους πολύ στενά περιθώρια, της τάξης των τριών έως έξι μηνών, να αποσυρθούν από το Ιράν, ενώ απαγορεύει τη σύναψη νέων συμβολαίων, διαφορετικά θα υποστούν ποινές εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ζεϊμπεκτσί υπενθύμισε πως η χώρα του εξακολούθησε να έχει εμπορικές σχέσεις με το Ιράν ακόμη και την εποχή που η χώρα αυτή υπόκειτο σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις πριν από την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας το 2015.

Υπογραμμίζοντας τον «μονομερή» χαρακτήρα της αποχώρησης των ΗΠΑ, ο Ζεϊμπεκτσί εκτίμησε πως είναι «αντίθετη στους διεθνείς κανόνες».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την Τετάρτη την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία, εκτιμώντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «εκείνες που θα χάσουν» από ένα τέτοιο μέτρο.

Τον Ιανουάριο, ένας Τούρκος τραπεζίτης καταδικάστηκε στη Νέα Υόρκη ότι ξέπλυνε δισεκατομμύρια δολάρια το 2012 και το 2013 προκειμένου να βοηθήσει το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις που ίσχυαν εκείνη την εποχή, έπειτα από μια δίκη στη διάρκεια της οποίας ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορήθηκε ότι είχε εγκρίνει την επιχείρηση.

Ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, κρίθηκε ένοχος για τραπεζική απάτη και συνωμοσία σε μια απόφαση που προκάλεσε ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα.

Ο Τουρκοϊρανός επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, στο επίκεντρο αυτής της εκρηκτικής δίκης για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, κατέθεσε εναντίον του Ατίλα και ενέπλεξε τον Ερντογάν και υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.

11/05/2018 16:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: