Τούρκοι παρεμπόδισαν διάσωση μεταναστών από ελληνικό σκάφος: Τι λέει το Λιμενικό




Μία ακόμη επιθετική ενέργεια της Τουρκίας σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Μ. Τετάρτης την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη διάσωση μεταναστών και προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας Πάσπαργος.

Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, όπως αναφέρει o “Πολίτης”της Χίου, που βρίσκονταν στο σημείο, και το οποίο νωρίτερα δεν είχε αποτρέψει την είσοδο της λέμβου στην οποία επέβαιναν 40 περίπου άτομα, στην ελληνική πλευρά, πέρασε τα σύνορα και ξεκίνησε απειλητικές ενέργειες εναντίον του περιπολικού σκάφους του Λιμεναρχείου 611 που επίσης βρίσκονταν στην περιοχή.

Για αρκετή ώρα το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής βρίσκονταν στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα και με την αιτιολογία ότι το ελληνικό σκάφος βρίσκονταν σε τουρκικά ύδατα προσπάθησε να το εμβολίσει.

Παρά την επιθετική ενέργεια της τουρκικής ακτοφυλακής, καταλήγει το δημοσίευα οι Λιμενικοί της Χίου αφενός κατάφεραν να αποτρέψουν ένα θερμό επεισόδιο, αφετέρου κατάφεραν να περισυλλέξουν ασφαλώς όσα άτομα επέβαιναν στη λέμβο και να τα μεταφέρουν λίγη ώρα αργότερα στο λιμάνι της Χίου.

Πηγές του Λιμενικού υποβαθμίζουν το επεισόδιο

Το Λιμενικό Σώμα δεν επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπήρξε απόπειρα εμβολισμού ελληνικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό.

Όπως διευκρινίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του Λιμενικού Σώματος, το σκάφος 611 του ΛΣ, κατά τη διάρκεια περιπολίας του στη θαλάσσια περιοχή, εντόπισε, κοντά στην οριογραμμή και μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, φουσκωτή λέμβο με περίπου 40 μετανάστες και πρόσφυγες, κοντά στην οποία έπλεε και σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής.

Όπως εξηγούν, η λέμβος με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ανέπτυξε ταχύτητα και πέρασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ κάποιοι από τους επιβαίνοντες έπεσαν στη θάλασσα. Το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής ξεκίνησε αμέσως επιχείρηση διάσωσης και περισυλλογής, και παράλληλα το τουρκικό σκάφος εισήλθε για λίγη ώρα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Μόλις οι Έλληνες λιμενικοί περισυνέλλεξαν τους μετανάστες, το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφυγε προς τα τουρκικά παράλια, χωρίς να υπάρξει συνέχεια στο συγκεκριμένο περιστατικό.

Πηγη: ΠΟΛΙΤΗΣ ΧΙΟΣ , ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: