Απλώς “εκτίμηση πληροφοριών” ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας η ευθύνη Άσαντ για χημικά;




Αποτέλεσμα συνεργασίας και σύγκρισης πληροφοριών μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, φαίνεται να είναι η «εκτίμηση» ότι η συριακή κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά το περασμένο Σάββατο.

Αυτό προκύπτει από τις εξηγήσεις που έδωσε στην χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, κληθείσα να σχολιάσει την καταγγελία της Μόσχας ότι η Βρετανία κατασκεύασε την όλη υπόθεση.

«Δηλώνω πεπεισμένη ότι (η Βρετανία) δεν είχε τίποτε να κάνει μ’ αυτό. Είναι η εκτίμηση των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους τους, όμως όλοι έχουμε συνομιλίες και ανταλλάσσουμε πληροφορίες και μπορούμε να πούμε πως η συριακή κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από το χτύπημα», είπε.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να διευκρινίσει τι εννοεί με τη λέξη «εκτίμηση», ωστόσο ερωτηθείσα εάν σήμερα οι ΗΠΑ έχουν αποδείξεις για αυτό, απάντησε καταφατικά.

Νωρίτερα κατάγγειλε τη Ρωσία για χρήση μηχανισμών παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της αλήθειας, «όπως συνέβη νωρίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Στα επανειλημμένα ερωτήματα των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να διευκρινίσει πότε ακριβώς οι ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό και αν οι αποδείξεις είναι από αμερικανικές υπηρεσίες, επικαλούμενη το ευαίσθητο του θέματος.

Στο ερώτημα πως είναι δυνατόν μόλις την προηγούμενη μέρα ο Υπουργός Άμυνας να δηλώνει ότι δεν μπορούσε ακόμη με βεβαιότητα να επιρρίψει ευθύνες, η κ. Νάουερτ είπε ότι εκτιμούν πληροφορίες από διάφορες πηγές.

«Οι διαφορετικές κυβερνητικές υπηρεσίες και υπουργεία έχουν διαφορετικού είδους πηγές από τις οποίες συγκεντρώνουν πληροφορίες. Το Πεντάγωνο έχει συγκεκριμένες πηγές, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαφορετικές πηγές και άλλες υπηρεσίες και Υπουργεία διάφορες πηγές. Βλέπουμε όλες τις πληροφορίες καθώς έρχονται και συνεχίζουμε να κοιτάζουμε τα πάντα»,

Σχετικά με το ρόλο της ομάδας από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων είπε ότι αυτή συγκεντρώνει πληροφορίες και προσδιορίζει την ακριβή ουσία που χρησιμοποιήθηκε.

«Την Τρίτη είπα ότι γνωρίζουμε πως χρησιμοποιήθηκε χημικό όπλο στη στη Συρία. Ακόμη εξετάζουμε το ακριβές είδος του μείγματος».

Συνεχίζοντας επανέλαβε ότι αποδεδειγμένα γνωρίζουν ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα.

«Γνωρίζουμε ότι μόνο συγκεκριμένες χώρες όπως η Συρία διαθέτουν αυτούς τους τύπους όπλων και τους μηχανισμούς να τα χρησιμοποιήσουν».

Συμπλήρωσε ότι συνεχίζουν να συλλέγουν πληροφορίες και να εκτιμούν περαιτέρω την κατάσταση, όμως δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να τις δημοσιοποιήσουν λόγω του ότι είναι ευαίσθητες.

Η εκπρόσωπος ανέφερε σε κάποιο σημείο ανέφερε ότι «θα περιμένουμε τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», για να σπεύσει να διορθώσει.

«Όχι θα περιμένουμε .. Ο ΟΑΧΟ θα συγκεντρώσει τα στοιχεία και τα γεγονότα, αλλά δεν προσδιορίζει την ευθύνη. Απλώς την ουσία».

ΚΥΠΕ – Αποστόλη Ζουπανιώτη
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
14/04/2018 08:17

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: