Παράκαμψη αδιέξοδου για την πολιτική ασύλου θέλει η βουλγαρική προεδρία της ΕΕ




Ομάδα ειδικών στο πλαίσιο της βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ προετοιμάζει ένα “zero paper” για την άρση του αδιεξόδου σχετικά με τη σημαντική μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου της Ε.Ε. που είναι γνωστή ως “Κανονισμός του Δουβλίνου”, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του EUObserver.

Σύμφωνα με τον EUObserver, στόχος είναι να παρακαμφθούν οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις και τα κράτη της Ε.Ε. να έχουν τον έλεγχο όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων για την επανεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με πηγή της Ε.Ε. Αλλά η μεταρρύθμιση του Κανονισμού, που προτείνεται από την Κομισιόν, περιλαμβάνει ένα σχέδιο που αυτομάτως θα κατανέμει τους ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Επισημαίνεται ότι, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν προηγούμενες Προεδρίες, κανείς δεν πέτυχε να άρει το αδιέξοδο, που προκαλεί κυρίως η Ουγγαρία. Γι’ αυτό το λόγο η βουλγαρική Προεδρία έχει δημιουργήσει μία ομάδα με την ονομασία «Φίλοι της Προεδρίας» με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων και την επίδειξη ευελιξίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων ειδικών των κρατών της Ε.Ε. πριν το θέμα πάει στους πολιτικούς προϊσταμένους τους, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, αναφέρει ο EUObserver.

Πηγή της ΕΕ αναφέρει στον EUObserver ότι έχουν καταβληθεί προσπάθειες προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Ουγγαρίας με την ελπίδα της κατάληξης σε συμφωνία. «Εάν δεν έχει εξευρεθεί λύση μέχρι τον Ιούνιο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ θα καταθέσει νέα πρόταση», συμπλήρωσε.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών στο πλαίσιο του σημερινού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να μην συζητήσουν καν το θέμα.

Ο Ales Chmelar, Τσέχος Υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, δήλωσε στον EUObserverότι η χώρα του έχει στραφεί κατά της ΕΕ ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. «Η ΕΕ είναι διχασμένη σε ένα και μόνο ζήτημα, σε τίποτα άλλο, μόνο στην πολιτική ασύλου, όχι στους συνοριακούς ελέγχους ούτε στη βοήθεια προς transit χώρες», εξήγησε και πρόσθεσε: «Πραγματικά αναρωτιέμαι, εάν αυτό αξίζει τον κόπο», είπε.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο-Βρυξέλλες
08/03/2018 13:18

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: