Η προανακριτική για τη Novartis κινδυνεύει να …τελειώσει πριν καλά-καλά ξεκινήσει




Υπό… διάλυση πριν καλά καλά προλάβει να συνεδριάσει, είναι η προανακριτική της Βουλής για την Novartis. To ΚΚΕ δήλωσε ήδη ότι αποχωρεί ενώ ένα βήμα πριν από την έξοδο είναι και η Νεα Δημοκρατία.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάκης Βορίδης εκφράζοντας και τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος ζήτησε από το προεδρείο ρητή δέσμευση ότι θα κληθούν να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες που με τις καταθέσεις τους εμπλέκουν τα 10 πολιτικά πρόσωπα. Σε διαφορετική περίπτωση, τόνισε ότι η επιτροπή δεν έχει νόημα ύπαρξης και απλά επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει πρόθεση συσκότισης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Προκειμένου να αποφευχθεί η αποχώρηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος διαβεβαίωσε ότι οι αποφάσεις για τους τρεις μάρτυρες θα ληφθούν μετά την ερχόμενη Τρίτη, που έχει κληθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν και θα συζητηθούν οι αρμοδιότητες, οι διαδικασίες και ο προγραμματισμός της επιτροπής.

Στην φάση της αποχώρησης, όπως όλα δείχνουν είναι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη καθώς όπως είπε ο εκπρόσωπος της, θα καθορίσει τη στάση της μετά τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τον προγραμματισμό των εργασιών της επιτροπής.

Η ΔΗΣΥ ζητά και αυτή την κλήτευση των τριών μαρτύρων που θεωρεί ότι είναι απαραίτητοι για να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Τόνισε μάλιστα ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν από τις καταθέσεις των εμπλεκόμενων πολιτικών.

“Χαιρέτισε” το ΚΚΕ

Η πρώτη απώλεια της επιτροπής ήταν η αποχώρηση του ΚΚΕ με τον εκπρόσωπο του να καταγγέλλει εκφυλισμό της διαδικασίας

«Το ΚΚΕ είχε πει από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα νομιμοποιήσει παιχνίδια… ούτε θα δώσει άλλοθι σε μία παρελκυστική τακτική», δήλωσε ο ίδιος, και επανέλαβε το αίτημα για πλήρη αρμοδιότητα της Επιτροπής ώστε να διερευνηθούν σε βάθος τα ενδεχόμενα αδικήματα.

Τοπίο στην ομίχλη με την κλήση Βενιζέλου

Την ίδια ώρα θολό είναι το τοπίο για το λόγο της προσέλευσης του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Επιτροπή την επόμενη Τρίτη.

Το θέμα της πρόσκλησης έθεσε στη συνεδρίαση ο κύριος Παπαθεοδώρου, εξαιτίας των δύο επιστολών που έχει στείλει στα μέλη της επιτροπής ο κύριος Βενιζέλος, και με τις οποίες ζητούσε να εκθέσει και προφορικά τις ενστάσεις του για την επιτροπή, στο πλαίσιο του άρθρου 156§4 του κανονισμού της Βουλής».

Ωστόσο, μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της επιτροπής, όπως και άλλα μέλη της πλειοψηφίας, σε ανεπίσημες συζητήσεις εμφανίστηκαν να στέκονται ιδιαίτερα στο προαναφερθέν άρθρο, το οποίο εφαρμοζόμενο σημαίνει ότι ο κ. Βενιζέλος καλείται να δώσει εξηγήσεις ως εμπλεκόμενος και όχι για τις ενστάσεις του.

«Κατά την προκαταρκτική εξέταση, εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση δίωξης καλείται από την Επιτροπή να δώσει εξηγήσεις», ανέφεραν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι καλείται ενδεχομένως ως ο πρώτος εκ των 10 αναφερόμενων στη δικογραφία.

«Στην προανακριτική διασταυρώνονται τα «φωτόσπαθα» για το ποιος θέλει περισσότερο φως στην υπόθεση. Εν τω μεταξύ, η πλειοψηφία δεν έχει αποφασίσει αν η επιτροπή είναι αρμόδια, λες και η Βουλή παρέπεμψε τους 10 σε αναρμόδια επιτροπή…», σχολίαζε ειρωνικά με ανάρτησή του στο twitter, ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, καυτηριάζοντας επί της ουσίας το «σύρσιμο» των διαδικασιών με το επιχείρημα της αρμοδιότητας ή μη.

Όλα δείχνουν ότι ο κίνδυνος η υπόθεση να εξελιχθείς σε ένα φιάσκο, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε ουσιαστική διερεύνηση είναι πολύ πιθανό. Αυτό είπε και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κέντρου Μάριος Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι τελικώς η Επιτροπή συνεχίζει να χάνει χρόνο για επικοινωνιακούς λόγους αποφεύγοντας την ουσία».

Η συνέχεια την Τρίτη…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: