Η Κίνα βρυχάται: “Φουσκώμενα” τα στοιχεία του Τραμπ για να μας επιβάλλει δασμούς




Δια της τεθλασμένης περνάει στην αντεπίθεση η Κίνα καθώς μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua δίνει τη δική της εκδοχή για αυτό που η αμερικάνική κυβέρνηση ονομάζει «εμπορικό έλλειμμα» και έτσι προχώρησε στην επιβολή δασμών έως 60 δισ. δολάρια.

Το Πεκίνο αναφέρει ότι πρόκειται για «παραφουσκωμένα» στοιχεία και μειώνει το έλλειμμα από τα 375 δισεκατομμύρια δολάρια σε 298 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναφέρει η Τζανγκ Μονάν, ερευνητρία στο Κέντρο Διεθνών Οικονομικών Ανταλλαγών της Κίνας, το θέμα έγκειται στις διαφορετικές στατιστικές προσεγγίσεις των δύο πλευρών. Έτσι προκύπτει κατά 20% μεγαλύτερο έλλειμμα σύμφωνα με τις ΗΠΑ κάτι που αρνείται το Πεκίνο.

«Ένα iPhone, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί εξαρτήματα που έχουν κατασκευαστεί σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο και συναρμολογείται και κατασκευάζεται στην Κίνα, ωστόσο ο υπολογισμός των εμπορικών στατιστικών στοιχείων αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας στην Κίνα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι τα περισσότερα από τα κέρδη πηγαίνουν στην πραγματικότητα σε αμερικανικές εταιρίες, αλλά η αξία των προϊόντων αντανακλάται στις κινεζικές εξαγωγές, με αποτέλεσμα τα στατιστικά στοιχεία να είναι ανακριβή.
Εκτός των στατιστικών διαφορών, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπορικό έλλειμμα μόνο με την Κίνα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες σημαίνει ότι η βασική αιτία της ανισορροπίας είναι η οικονομική δομή των ΗΠΑ, που χαρακτήριζεται από χαμηλή εξοικονόμηση και υψηλή κατανάλωση.

Τις περασμένες δεκαετίες, οι αμερικανικές επιχειρήσεις μετέφεραν τις μεταποιητικές τους βάσεις σε χώρες με φθηνά εργατικά χέρια και χαμηλό κόστος, κάτι που τις βοήθησε να αυξήσουν τα κέρδη τους και ευνόησε τους καταναλωτές.

Σε έναν κόσμο, του οποίου η ευημερία χτίσθηκε στην ελεύθερη ροή εμπορίου και επενδύσεων, οι καταναλωτές – ευαίσθητοι προς τις τιμές – σε μεγάλο βαθμό καθόριζαν τις κατευθύνσεις του εμπορίου, είτε για εξαγωγές είτε για τις εισαγωγές.

«Η Κίνα υπήρξε μια σημαντική αγορά στην οποία οι ΗΠΑ βίωσαν την ταχύτερη αύξηση των εξαγωγών τους και μια σημαντική αιτία της ανισορροπίας στο εμπόριο είναι το γεγονός ότι πολλά αμερικανικά προϊόντα είναι λιγότερο ανταγωνιστικά στην κινεζική αγορά», δήλωσε ο Λονγκ Γκουοτσιάνγκ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Αναπτυξιακής Έρευνας του Κρατικού Συμβουλίου.

Οι λύσεις για το εμπορικό έλλειμμα ΗΠΑ-Κίνας δεν προέρχονται από τη μείωση των εξαγωγών από την Κίνα, αλλά από το να καταστήσουν οι αμερικανικές εταιρίες τα προϊόντα τους πιο ανταγωνιστικά, δήλωσε.

Ο Τζο Κέζερ, διευθύνων σύμβουλος της Siemens AG, είχε την ίδια άποψη. «Πιστεύω ότι οι κόσμος δεν θα πρέπει να συγχέει την έλλειψη ανταγωνιστικότητας με το αθέμιτο εμπόριο. Εάν οι εταιρίες δεν είναι ανταγωνιστικές, χρειάζεται να επενδύσουν στην καινοτομία και στην εξέλιξη του κόσμου προκειμένου να καλύψουν τη διαφορά», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο China Development Forum στο Πεκίνο.

27/03/2018 16:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Xinhua
Πεκίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: