Επιφυλακτικές οι ενώσεις των βετεράνων για τον διορισμό του Ρόνι Τζάκσον από Τραμπ




Παρά την ενεργό υπηρεσία του ως υποναυάρχου στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, αλλά και την ιατρική εμπειρία που διαθέτει, οι ενώσεις βετεράνων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αντιδρούν επιφυλακτικά στον διορισμό του Δρα Ρόνι Τζάκσον στην ηγεσία του υπουργείου για τις Υποθέσεις Βετεράνων (VA), σχολιάζει το ABC News.

Αρκετές ενώσεις εκφράζουν ανησυχία για την έλλειψη εμπειρίας σε θέματα διοίκησης του Τζάκσον, αλλά και για τις απόψεις του σχετικά με την αναδιοργάνωση του VA.

Ο Τζάκσον έχει υπηρετήσει ως προσωπικός γιατρός τριών προέδρων στον Λευκό Οίκο, ενώ τον Ιανουάριο έγινε ευρύτερα γνωστός από τη θετική ιατρική αξιολόγηση που δημοσιοποίησε για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος Τραμπ πρότεινε πρόσφατα τον Τζάκσον για προαγωγή προκειμένου να λάβει το δεύτερο αστέρι του βαθμού του και να εξελιχθεί σε κανονικό υποναύαρχο. Ο Τζάκσον, έχει υπηρετήσει στο Ιράκ σε χειρουργική μονάδα προσφοράς υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης .

Η ένωση βετεράνων (Iraq and Afghanistan Veterans of America-IAVA) που έχει συγκροτηθεί για την εξυπηρέτηση των αιτημάτων των βετεράνων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ανακοίνωσε ότι: “αναμένει να μάθει περισσότερα για τον Δρα Ρόνι Τζάκσον, το όραμα και τα προσόντα του”. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει την έλλειψη ουσιαστικής διοικητικής εμπειρίας του Τζάκσον, καθώς ο ίδιος θα κληθεί να διοικήσει το δεύτερο μεγαλύτερο υπουργείο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το υπουργείο αυτό έχει την ευθύνη διαχείρισης των αναγκών, περισσότερων από εννέα εκατομμύρια βετεράνων, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός του φτάνει περίπου στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Κανένας δεν γνωρίζει ποιος είναι αυτός. Έχει τα κατάλληλα προσόντα; Ποιες είναι οι απόψεις του για την ιδιωτικοποίηση ή την αναδιοργάνωση του VA;”, αναρωτήθηκε ο Πολ Ρίεκοφ εκτελεστικός διευθυντής και ιδρυτής της IAVA μιλώντας στο CNN. “Οι ακροάσεις για τον διορισμό του θα είναι πραγματικά σημαντικές. Εσείς, στο Κογκρέσο, θα πρέπει να τον εξετάσετε για να διαπιστώσετε εάν είναι ικανός, όχι μόνο να διοικήσει το υπουργείο αλλά και να φροντίσει τις ανάγκες των βετεράνων σε καιρό πολέμου”, τόνισε.

Η IAVA από την άλλη μεριά, σχολίασε θετικά το γεγονός ότι με τον διορισμό του Τζάκσον “τερματίστηκε μία περίοδος αμφιλεγόμενων σχολίων αρκετών εβδομάδων που είχε αρνητική επίδραση τόσο στο υπουργείο όσο και στους βετεράνους σε παναμερικανικό επίπεδο”, καθώς σύμφωνα τα ΜΜΕ, ο πρόεδρος Τραμπ είχε χάσει την εμπιστοσύνη του στον πρώην υπουργό Σάλκιν. Η IAVA έδωσε επίσης έμφαση σε πρόσφατη δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία, μόλις το 24% των μελών της ενέκριναν την δράση του Σάλκιν στο αναφερόμενο υπουργείο.

Την ανησυχία της IAVA σχετικά με την έλλειψη διοικητικής εμπειρίας του Τζάκσον συμμερίζεται και η ένωση Veterans of Foreign Wars (VFW) τονίζοντας ότι: “θα παρακολουθήσει στενά την διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του από την Γερουσία, καθώς το βιογραφικό του Δρα Τζάκσον δεν αναφέρει κάποια εμπειρία συνεργασίας του με το VA ή με βετεράνους ή άσκησης διοίκησης σε κάποιον οργανισμό. Ιδιαιτέρως, εάν πρόκειται για το πολυδιάστατο υπουργείο των Βετεράνων”, τόνισε σε δήλωσή του ο Τζο Ντέιβις, ο Διευθυντής Επικοινωνίας της VFW.

Η συντηρητική ένωση βετεράνων Concerned Veterans of America εξέφρασε περισσότερη αισιοδοξία για την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο δηλώνοντας: “Ελπίζουμε ότι η αλλαγή αυτή θα τερματίσει την πρόσφατη αναταραχή στο υπουργείο VA, επαναφέροντας την προσοχή του σε ζητήματα πολιτικής και διασφαλίζοντας ότι οι βετεράνοι έχουν τις υπηρεσίες υγείας, αλλά και λαμβάνουν τις παροχές που τους αναλογούν. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει κάνει σημαντική πρόοδο τον τελευταίο χρόνο αναδιοργανώνοντας και επιλύοντας προβλήματα στο υπουργείο. Ωστόσο, απομένει πολύ δουλειά για να γίνει ακόμη”.

Η ένωση βετεράνων American Legion αρνήθηκε να σχολιάσει τα προσόντα του Τζάκσον. Η ένωση δίνει έμφαση στην πρόθεσή της να συνεργαστεί “άμεσα με τον πρόεδρο Τραμπ, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, ώστε τα πράγματα να εξελιχθούν”. Παράλληλα, η ένωση θα θέσει στη διάθεση του προέδρου Τραμπ “ένα ουσιαστικό επίπεδο συμβουλών, αλλά και εποικοδομητικής κριτικής σε σημαντικά ζητήματα για τους Αμερικανούς βετεράνους”.

30/03/2018 10:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: