File Photo: Ο Πάνος Καμμένος υποδέχεται τον Ρώσο Πρόεδρο στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
Αμερικανική ιστοσελίδα, η Buzzfeed.Com, ισχυρίζεται ότι είναι κοινό μυστικό η καχυποψία των δυτικών μυστικών υπηρεσιών απέναντι στο πρόσωπο του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνου Καμμένου εξαιτίας της συμπάθειας που εκφράζει συχνά για τη Ρωσία αλλά και των συνεργασιών που έχει ξεκινήσει με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από τη στιγμή που ανέλαβε την υπουργική θέση.

Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών του ΝΑΤΟ ανέφεραν σε δημοσιογραφική έρευνα της ιστοσελίδας Buzzfeed.com γύρω από τις σχέσεις του Πάνου Καμμένου με τον Ελληνοαμερικανό σύμβουλο της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Γιώργο Παπαδόπουλο, πως το Ελληνικό Πεντάγωνο θεωρείται πως έχει «αλωθεί» από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ένας εξ αυτών μάλιστα υπό το καθεστώς ανωνυμίας είπε:

  • «Έχουμε επισήμως προειδοποιηθεί να μην ενημερώνουμε τους εκπροσώπους του ελληνικού υπουργείου για ευαίσθητες επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών στις οποίες εμπλέκονται Ρώσοι εξαιτίας των ανησυχιών για τις σχέσεις του (σ. σ. του Πάνου Καμμένου) με τις μυστικές υπηρεσίες».

Στο άρθρο της ιστοσελίδας γίνεται ωστόσο ιδιαίτερη μνεία στις συναντήσεις πριν και μετά από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του ομογενή Γιώργου Παπαδόπουλο, ο οποίος κατηγορείται πλέον για ψευδορκία από το FBI για την υπόθεση των email που υπέκλεψαν ρωσικές μυστικές υπηρεσίες από την Χίλαρι Κλίντον.

Αν και ο πραγματικός ρόλος και η σπουδαιότητα του ομογενούς στην εκστρατεία του Τραμπ δεν είναι ξεκάθαρος εν τούτοις φαίνεται πως είχε επαφές με τον Στιβ Mπάνον – σύμβουλο τότε του νυν Προέδρου – και τον Μάικλ Φλιν, τους οποίους μάλιστα ενημέρωνε για τις επαφές του με τον Καμμένο και εκείνοι με τη σειρά τους τον ενθάρρυναν για να τις συνεχίσει.

Μάλιστα το Σαββατοκύριακο πριν την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, ο Πάνος Καμμένος είχε επαφές – που πιστοποιούνται και από αναρτήσεις στα social media – με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της επερχόμενης κυβέρνησης όπως ο προσωπάρχης Πρίμπους και ο Στιβ Μπάνον.

  • Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στο αποκλειστικό ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει το mignatiou.com όπου σε βίντεο φαίνεται ο Πάνος Καμμένος να βραβεύει παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Δημητρίου, τον Ρέινς Πρίμπους.

Αξιωματούχοι ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών επισημαίνουν ότι οι επαφές του ρωσόφιλου – κατ’ αυτούς – Καμμένου με τον Παπαδόπουλο αλλά και τους υπόλοιπους Αμερικανούς αξιωματούχους θα έπρεπε να είχαν σημάνει συναγερμό στις Αμερικανικές Αρχές.

Οι ίδιοι μάλιστα σημειώνουν πως δεν είναι καθαυτή η επιρροή των Ρώσων στον Καμμένο που τους ανησυχεί αλλά οι σχέσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Γεωπολιτικών Μελετών με το ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, που θεωρείται ότι διαχειρίζονται οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και οι Moscow Times χαρακτήρισαν ως το «λιμάνι» που βάζει ο Πούτιν τους πιστούς του που συνταξιοδοτούνται από τις μυστικές υπηρεσίες.

«Είναι δύσκολο να βρεις μια πιο ξεκάθαρη γραμμή που ενώνει τον Καμμένο με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες», αναφέρει αξιωματούχος των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών του ΝΑΤΟ.

Στο «κάδρο» των επαφών του Καμμένου και του Παπαδόπουλου μπαίνει και ένας μυστηριώδης καθηγητής από τη Μάλτα με το όνομα Τζόζεφ Μισφούντ, ο οποίος σύμφωνα με τη δικαστική έρευνα ενημέρωσε τον Παπαδόπουλο για τα emails που είχαν στην κατοχή τους οι Ρώσοι.

Σύμφωνα με τις έρευνες ο Μισφούντ, η τύχη του οποίου παραμένει άγνωστο, ίσως χρησιμοποίησε τον Παπαδόπουλο για διοχέτευση πληροφοριών. Πράκτορας αντικατασκοπείας από την Κεντρική Ευρώπη που μίλησε στο Buzzfeed.com είπε πως οι επαφές του Μαλτέζου με τον Παπαδόπουλο δίνουν την εντύπωση ότι οι Ρώσοι ίσως εκτίμησαν πως ο Ελληνοαμερικανός θα μπορούσε να είναι ένα «χαρτί» για εκείνους.

Εκτιμάται ότι ο Μισφούντ όχι απλά είπε στον Παπαδόπουλο για τα κλεμμένα emails αλλά του συνέστησε και μια μυστηριώδη νεαρή Ρωσίδα, για την οποία ο Παπαδόπουλος είπε πως νόμιζε ότι ήταν ανιψιά του Πούτιν – λάθος όπως κατάλαβε εκ των υστέρων – και αργότερα τον Ιβάν Τιμόφεβ του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, ενός think tank που δημιούργησε ο Μεντβέντεφ το 2010.

Προς επίρρωση της δυτικής καχυποψίας έναντι του Πάνου Καμμένου, σημειώνεται στο ρεπορτάζ ότι στις 24 Μαρτίου 2017 κατά τη συνάντηση του Έλληνα ΥΕΘΑ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμς Ματίς, συζητήθηκαν – με βάση την ανακοίνωση του Πενταγώνου – μόνο θέματα μετανάστευσης, τρομοκρατίας και αστάθειας στα Βαλκάνια, τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Υπογραμμίζεται δε με νόημα πως το 2015 ο τότε υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Ομπάμα, Ας Κάρτερ, είχε ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο, ενώ η ελληνική πλευρά αναγκάστηκε να δεχθεί συνάντηση με την υφυπουργό Κριστίν Γουόρμουθ, η οποία προσπάθησε να τον πείσει να υποστηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την Κριμαία παίρνοντας ωστόσο αρνητική απάντηση.

Πηγή: Buzzfeed

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal