Φάουλ Τράμπ: Δεν δίνει το μεμο των Δημοκρατικών στη δημοσιότητα!




Ο Αμερικανός Πρόεδρος αποφάσισε να μη δώσει στη δημοσιότητα το απόρρητο μεμο των Δημοκρατικών της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής για την έρευνα για τη Ρωσία επικαλούμενος, «σημαντικές ανησυχίες» στην περίπτωση δημοσιοποίησής του, σύμφωνα με επιστολή του νομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, που κυκλοφόρησε χθες βράδυ.

Παρά το γεγονός ότι επικαλείται τις αντιρρήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI, οι δυο υπηρεσίες είχαν αντιδράσει το ίδιο έντονα και για τους ίδιους λόγους, στη δημοσιοποίηση του μεμο των Ρεπουμπλικάνων, που ο Αμερικανός Πρόεδρος επέτρεψε να δημοσιοποιηθεί. Και μόνο αυτό δημιουργεί σύννεφα αμφιβολίας γύρω από τις προθέσεις του Προέδρου Τράμπ, να μην επιτρέψει τη δημοσιοποίηση.

«Αν και ο πρόεδρος έχει τη διάθεση να αποχαρακτηρίσει το μεμο της 5ης Φεβρουαρίου, επειδή το μεμο περιλαμβάνει σημεία ορθώς χαρακτηρισμένα απόρρητα και ειδικά ευαίσθητα σημεία, δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτή τη στιγμή», αναφέρει η επιστολή του νομικού συμβούλου, του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ ΜακΓκάν.

Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο μαζί με, μια άλλη επιστολή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Ρόντ Ροζενστάϊν και τον Διευθυντή του FBI, Κρίστοφερ Ρέϊ. Η επιστολή τους αναφέρει ότι επεσήμαναν πληροφορίες, που « παρουσιάζουν ανησυχίες αναφορικά με παραδοσιακές αρχές που έχουν να κάνουν με προστασία πηγών και μεθόδων πληροφοριών, σε εξέλιξη ερευνών, και άλλων ευαίσθητων πληροφοριών.» Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι στο μεμο υπάρχουν πληροφορίες όπου οι, «ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και την επιβολή του νόμου, είναι ιδιαίτερα σημαντικές.» Οι δύο αξιωματούχοι αναφέρουν ότι έλαβαν υπόψη τους τις πληροφορίες που περιείχε το μεμο των Ρεπουμπλικάνων της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής το οποίο ο Αμερικανός Πρόεδρος επέτρεψε να δημοσιοποιηθεί.

Ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, αναφέρει την επιστολή του ότι με δεδομένη τη διαφάνεια του δημοσίου συμφέροντος, ο Πρόεδρος έδωσε εντολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να δώσει τεχνική βοήθεια στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής, εάν η Επιτροπή επιθυμεί να ανασκευάσει το μεμο των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τις ανησυχίες του Υπουργείου, και ότι εάν αυτό γίνει ο Λευκός Οίκος θα το εξετάσει άμεσα.

Το μεμο των Δημοκρατικών είναι περίπου δέκα σελίδες, και σύμφωνα με πληροφορίες στοχεύει στο να αντικρούσει τα επιχειρήματα που περιλαμβάνονταν στο μεμο των Ρεπουμπλικάνων που ο Ντόναλντ Τράμπ επέτρεψε να δημοσιοποιηθεί. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, γερουσιαστής Τσάκ Σούμερ, καταδίκασε την απόφαση του Προέδρου Τράμπ, δηλώνοντας, «τα διπλά στάνταρ του Προέδρου, όταν πρόκειται για διαφάνεια είναι τρομακτικά. Η λογική για τη δημοσιοποίηση το μεμο Νιούνες (Ρεπουμπλικάνων), η διαφάνεια, εξαφανίζεται όταν πρόκειται να εμφανίσει πληροφορίες που είναι επιζήμιες για τον ίδιο», ανέφερε ο γερουσιαστής.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής και συγγραφέας του μεμο, Άνταμ Σίφ, δήλωσε ότι ο Τράμπ αντιμετωπίζει διαφορετικά το δικό του μεμο από αυτό των Ρεπουμπλικάνων, και ανέφερε ότι η Επιτροπή θα εξετάσει τις ανησυχίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI. «Αφού αγνόησε τις επικλήσεις του FBI και του Υπουργείου Δικαιοσύνης να μην δημοσιοποιήσει το μεμο Νιούνες, διότι δεν αναφέρει πραγματικά περιστατικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, επικαλείται τώρα ανησυχίες για το να παρουσιαστούν αυτά τα γεγονότα στο κοινό και το στέλνει πίσω στη  ίδια πλειοψηφία που παρήγαγε το προβληματικό μεμο Νιούνες», σημείωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής.

Η απόφαση αυτή του Προέδρου αποτελεί, τουλάχιστον επικοινωνιακά, φάουλ και δημιουργεί πολιτικό ρίσκο για τον ίδιο, στην περίπτωση που δεν βρεθεί το συντομότερο τρόπος να δημοσιοποιήσει το μεμο των Δημοκρατικών, ειδικά όταν FBI και Υπουργείο Δικαιοσύνης, είχαν αντιδράσει το ίδιο έντονα και δημόσια για τη δημοσιοποίηση του εγγράφου των Ρεπουμπλικάνων, που επέτρεψε να δημοσιοποιηθεί.

10 Φεβρουαρίου, 2018 08:00

MIGNATIOU.COM, BLOOMBERG.COM, Reuters

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: