Απέτυχε η εκεχειρία στην ανατολική Γούτα: Νέα σφαγή για γυναικόπαιδα




Εξέπνευσε λίγο μετά τις 14:00 η εκεχειρία που είχε επιβάλλει η Ρωσία στην ανατολική Γούτα προκειμένου να δημιουργηθεί άμεσα ένας ανθρωπιστικός διάδρομος και να καταφέρουν ορισμένοι άμαχοι να διαφύγουν προς πιο ασφαλείς περιοχές.

Η κατάπαυση του πυρός είχε οριστεί να ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας και Συρίας) ωστόσο όπως κατήγγειλε ο ρωσικός στρατός οι αντάρτες που έχουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή βομβάρδισαν τις περιοχές όπου θα περνούσαν οι άμαχοι. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό ένα παιδί έχασε τη ζωή του από πυρά κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα – σύμφωνα πάντα με τη ρωσική πλευρά – να μην επιχειρήσει κανένας άμαχος να βγει από τον θύλακα που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters οι αντάρτες αρνούνται κατηγορηματικά ότι πραγματοποίησαν χτυπήματα σε σημεία που θα περνούσαν οι άμαχοι, ενώ από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε το καθεστώς Άσαντ ότι πραγματοποίησε δύο βομβαρδισμούς.

Λίγη ώρα προτού τελειώσει η εκεχειρία το Κρεμλίνο επανήλθε με νέες κατηγορίες κατά των ανταρτών. Πιο συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η διάσωση των αμάχων εξαρτάται από τους αντάρτες και επεσήμανε ότι παρά τις προκλήσεις η Μόσχα θα συνεχίσει την προσπάθεια για διάσωση γυναικών και παιδιών από τη μαρτυρική Γούτα.

Υπολογίζεται ότι από τις 18 Φεβρουαρίου όταν η αεροπορία του Άσαντ εξαπέλυσε επιθέσεις κατά της ανατολικής Γούτα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 550 άμαχοι

27/02/2018 13:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Μόσχα, Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: