Αντεπίθεση Βοκιέ στους Γάλλους δημοσιογράφους, μετά από τις εις βάρος του αποκαλύψεις




Κατά μέτωπο επίθεση στους δημοσιογράφους εξαπέλυσε ο Λοράν Βοκιέ, ο νεοεκλεγείς, από τον περασμένο Δεκέμβριο, πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων (LR), της δεξιάς.

Μίλησε για «αλητεία», έλλειψη δημοσιογραφικής δεοντολογίας και χαρακτήρισε «κλοπή» την ηχογράφηση και μετάδοση αποσπασμάτων της «διδασκαλίας» του σε τάξη φοιτητών εμπορικής σχολής στη Λιόν.

Τα αποσπάσματα βέβαια δεν ήταν ανώδυνα αφού «στόλιζαν» για τα καλά, όχι μόνο τους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και μέλη της πολιτικής οικογένειας των Ρεπουμπλικάνων.

Χαρακτήρισε «μαριονέτες» (guignols) τους βουλευτές της πλειοψηφίας Μακρόν και «δικτατορία» την τωρινή προεδρία. Υποστήριξε ότι ο Μακρόν μεθόδευσε την ήττα του Φιγιόν στις προεδρικές εκλογές. Αναλογίστηκε «τις μαλακίες (conneries) που μπορεί να κάνει η περιφερειάρχης Βαλερί Πεκρές, βασικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων. Ο Αλέν Ζιπέ στο Μπορντό «ξετίναξε» τα ταμεία και αύξησε φόρους και χρέος, ενώ προβλέπει την «πτώση» του Ζεράρ Νταρμανέν, νυν υπουργού Προϋπολογισμού και πρώην στελέχους των Ρεπουμπλικάνων. Το πιο σημαντικό όμως, είχε για τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για τον οποίο υποστήριξε ότι πριν από κάθε υπουργικό συμβούλιο, είχε οργανώσει ένα σύστημα υποκλοπής των τηλεφωνικών επικοινωνιών και μηνυμάτων των υπουργών του, ώστε να τους παρακολουθεί.

Σύμφωνα με τις αρχές της σχολής στη Λιόν, οι εξωτερικές παρεμβάσεις προσωπικοτήτων πρέπει να έχουν «απολίτικο» χαρακτήρα.

Έτσι, υπήρξε θύελλα αντιδράσεων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πράγμα που υποχρέωσε τον Βοκιέ να αποδεχθεί χθες πρόσκληση από το κανάλι BFMTV για να εξηγηθεί.

Ο λόγος του, ήταν πολύ αναμενόμενος από τους Γάλλους. Σε μια εποχή που η έως τα τώρα αντιπολίτευση μοιάζει να έχει εξασθενήσει, είτε από την αριστερά με τον Ζαν Λικ Μελανσόν, είτε από την ακροδεξιά με την Μαρίν Λεπέν, πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν να πάρουν οι Ρεπουμπλικάνοι την πρώτη θέση της αντιπολίτευσης και που βλέπουν τον Λοράν Βοκιέ ως τον μελλοντικό σκληρό αντίπαλο του Μακρόν.

«Bullshits ! στα τηλεοπτικά παράθυρα»

Τη στρατηγική της αντεπίθεσης και όχι της «συγνώμης» που πολλοί περίμεναν, επέλεξε ο Λοράν Βοκιέ ενώπιον της γνωστής δημοσιογράφου του BFMTV Ρουτ Ελκριέφ.

Ανέλαβε ξεκάθαρα την ευθύνη των λόγων του ενώπιον των φοιτητών, είχε μια δικαιολογία ή ερμηνεία για όλα τα θέματα εκτός για την περίπτωση του Νικολά Σαρκοζί.

«Το κομμάτι για τον Νικολά Σαρκοζί είναι το μόνο για το οποίο λυπάμαι» δήλωσε στη δημοσιογράφο, προσθέτοντας ότι του «ζήτησε ήδη συγνώμη».

Η επίθεση στον Νικολά Σαρκοζί θεωρήθηκε «πολιτικό λάθος» από πολλούς, γιατί ο πρώην πρόεδρος παραμένει η πιο δημοφιλής προσωπικότητα στη δεξιά και διατηρεί μεγάλο δίκτυο πιστών στους Ρεπουμπλικάνους. Θα είναι δύσκολο για τον Λοράν Βοκιέ να τους συσπειρώσει γύρω του, όπως επιδιώκει, χωρίς να έχει με το μέρος του τον Σαρκοζί.

Σύμφωνα όμως με τη σημερινή έκδοση της σατυρικής εφημερίδας «Canard enchainé» (Αλυσοδεμένη πάπια) η οποία ισχυρίζεται ότι είχε τον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα σε Βοκιέ και Σαρκοζί, ο πρώην πρόεδρος τον «στόλισε» για τα καλά με τη σειρά του: «Μου ζήτησε συγνώμη, ήταν θλιβερός, δεν τον άφησα να πει λέξη, τον διέλυσα», φέρεται να σχολιάζει ο Σαρκοζί στο περιβάλλον του. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο πρόεδρος πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Βοκιέ: «Πολλοί άνθρωποι μου έλεγαν ότι είσαι ένα μεγάλο σκατό. Σήμερα δεν έχω άλλη επιλογή, από το να σκέπτομαι όπως αυτοί».

Στη Ρουτ Ελκριέφ πάντως ο Λοράν Βοκιέ κράτησε αντίσταση παρά τις επανειλημμένες επιθετικές ερωτήσεις. Δήλωσε μάλιστα ότι θα κάνει μήνυση στους δημοσιογράφους που του έστησαν «ενέδρα» με την ηχογράφηση και θα προσφύγει επίσης στο Ανώτατο Συμβούλιο Οπτικοακουστικών Μέσων (CSA).

Eνώπιον των φοιτητών στη Λιόν είχε ζητήσει την εμπιστοσύνη και εχεμύθειά τους για να μπορέσει να μιλήσει «ανοιχτά», διαφορετικά θα είναι σαν τις «bullshits» συζητήσεις που γίνονται στα τηλεπαράθυρα. Έτσι ο αγγλισμός «bullshits» που θα μεταφράζαμε με το ελληνικό «μαλακίες», μπήκε για τα καλά εδώ και τετραήμερο στο λεξιλόγιο των Γάλλων.

Το παράδοξο βέβαια είναι, ότι τελικά διάλεξε και αυτός την τηλεόραση για να εξηγηθεί ενώπιον των Γάλλων. Στις επανειλημμένες παρεκκλίσεις του προς μια «ξύλινη γλώσσα», η δημοσιογράφος δεν έχασε την ευκαιρία να τον επαναφέρει στην τάξη υπενθυμίζοντάς του ότι δεν επιθυμεί μια bullshit συζήτηση.

21/02/2018 10:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ
της Ολυμπίας Τσίπηρα
Παρίσι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: