Άνοιξαν οι κάλπες στην Κύπρο: Ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία, δηλώνει ο Γενικός Έφορος




Ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία, δήλωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογής Κύπρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι κάποια μικροπεριστατικά αντιμετωπίστηκαν αμέσως. Είπε ακόμα ότι η Αστυνομία διερευνά τις καταγγελίες για αποστολή sms.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογής επανέλαβε ότι οι κάλπες στην Κύπρο άνοιξαν στις 7.00 και ότι στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού τα εκλογικά κέντρα θα ανοίγουν σταδιακά ανάλογα με την τοπική ώρα και μέχρι τις 10.00 θα είναι σε λειτουργία ο κύριος κορμός, με εξαίρεση το εκλογικό κέντρο της Νέας Υόρκης που θα ανοίξει στις 14.00 ώρα Κύπρου.

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα ότι κάποια μικροπροβλήματα που προέκυψαν με αντικαταστάσεις προσωπικού, λόγω ασθένειας ή άλλων, αντιμετωπίστηκαν. Ανέφερε επίσης ότι ένα μικρό πρόβλημα ηλεκτροδότησης που παρουσιάστηκε σε ένα εκλογικό κέντρο αντιμετωπίστηκε.

Τα όποια μικροπροβλήματα προέκυψαν δεν επηρέασαν τη λειτουργία των εκλογικών κέντρων, συμπλήρωσε.

Ο Γενικός Έφορος επανέλαβε ότι για τη διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας εργάζονται γύρω στις 7.000 άτομα, εκ των οποίων οι 5.000 είναι δημόσιοι λειτουργοί, 2.000 αστυνομικοί. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και 1.000 άνεργοι, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν υπήρξαν καταγγελίες για αποστολή sms ή άλλη παράβαση της νομοθεσίας που διέπει τη διεξαγωγή των εκλογών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι χθες Σάββατο υπήρξαν καταγγελίες. Πρόσθεσε πως υπήρξε και μία επικοινωνία με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και όλες οι καταγγελίες έχουν διαβιβαστεί στην Αστυνομία που τις διερευνά.

Η νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και η νομοθεσία περί εκλογών προβλέπουν συγκεκριμένες ποινές, υπενθύμισε ο Γενικός Έφορος, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση.

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι μέχρι την ώρα που είχε μιλήσει με την Επίτροπο Προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, υπήρχαν 8 καταγγελίες σε σχέση με τα sms, χωρίς να γνωρίζει αν στο μεταξύ υπεβλήθηκαν και άλλες, όπως είπε.

Ο Γενικός Έφορος είπε επίσης ότι όπως έγινε κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών ανά δίωρο θα ανακοινώνει το ποσοστό προσέλευσης.

Διευκρίνισε ότι οι ανακοινώσεις για το ποσοστό προσέλευσης θα γίνονται στις 10.00, στις 12.00, στις 15.00, στις 17.00 και μετά τις 18.00 θα αρχίσει η ροή αποτελεσμάτων.

Ερωτηθείς εάν από την πρώτη ώρα λειτουργίας των εκλογικών κέντρων, μπορεί να γίνει εκτίμηση για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι πολύ νωρίς για την όποια εκτίμηση. «Στις 10.00 θα είμαστε σε θέση να σας πούμε» συμπλήρωσε.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/02/2018 08:57

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: