Ανησυχίες, χωρίς αντίκρυσμα, από τη Ρωσία για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ




Η Ρωσία ανησυχεί για την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου τουρκικά πλοία απαγορεύουν τον πλου σε πλοίο γεωτρύπανο, και ζητά να μην υπάρξουν βλήματα κλιμάκωσης της έντασης γύρω από την Κύπρο, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΞΕ Μαρία Ζαχάροβα.

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε. Σημείωσε επίσης πως όλες οι πλευρές πρέπει να μην προχωρήσουν σε κινήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα περιπλέξουν τις υπάρχουσες δυσκολίες.

Η Ζαχάροβα εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι χώρες θα κινηθούν βάσει του Διεθνούς Δικαίου και θα βορυν ειρηνικούς τρόπους διευθέτησης των προβλημάτων τους. «Τα συμβαίνοντα αποδεικνύουν και πάλι την ανάγκη να βρεθούν γρήγορα τρόποι επίλυσης του κυπριακού προβλήματος βάσει των παραμέτρων του ΟΗΕ», είπε και τόνισε πως η θέση της Μόσχας δεν έχει αλλάξει και έγκειται σε μια «ολοκληρωμένη, δίκαιη και βιώσιμη λύση στο νησί».

«Θα υποστηρίξουμε την απόφαση των Κυπρίων», σχολίασε η Ζαχάροβα.

Όπως είναι γνωστό τουρκικά πολεμικά έχουν απαγορεύσει τον πλου στο πλοίο-γεωτρύπανο Saipem 12000 της ιταλικής ΕΝΙ που θα διεξήγαγε έρευνες στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Η απαγόρευση έγινε με πρόφαση τη διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: vz.ru/news

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: