Το στοίχημα Τσίπρα για “εθνική γραμμή” δίνει μεγάλη απόδοση σε περίπτωση επιτυχίας




Γράφει ο Σίμος Ρέκτης

Ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο που ίσως παίξει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο για τις διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό αλλα και γενικότερα στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα ειναι αυτο που ξεκίνησε.

Η πραγματική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων δεν θα γίνει τόσο με την άλλη πλευρά -αφού εκεί οι θέσεις της είναι γνωστές κι έγιναν πιο ξεκάθαρες και στο Νταβός- όσο με τους εσωτερικούς της αντιπάλους που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος.

Το στόχο έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν μπροστά στις κάμερες είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «οτι πρέπει να αποκτήσουμε εθνική γραμμή και οτι στο θέμα αυτο δεν χωρούν μικροκομματισμοί»

Στις επισκέψεις των πολιτικών αρχηγών που θα ξεκινήσουν απο το πρωί του Σαββάτου, ο κύριος Τσίπρας ποντάρει να καλιεργήσει το έδαφος ωστε να υπάρξει μια εθνική γραμμή απο την πλειψηφία των κομμάτων που να τον βοηθήσει στους χειρισμούς του, εντός και εκτός συνόρων.

Βέβαια ο κύριος Τσίπρας ξεκινά την προσπάθεια αυτή με ενα «ντιζαβαντάζ» που το προκάλεσαν οι μέχρι τωρα τακτικισμοί του.

Το σύνολο των πολιτικών αρχηγών τον κατηγορεί για μυστική διπλωματία και αυτο ακριβώς θα επιχειρήσει με τις συναντήσεις αυτές να ξεπεράσει ο Πρωθυπουργός.

Να δούμε ομως αναλυτικά τι μπορει να περιμένει ο κύριος Τσιπρας:

  • – Φυσικά απο την πρώτη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος θα φθάσει στις 10:30 το πρωί, οι ελπίδες να βρεθεί ένας κοινός τόπος θεωρούνται ανύπαρκτες. Ηδη η πρώτη διαρροή απο τη Νέα Δημοκρατία οτι «έιναι αργά για κάποια ουσιαστική ενημέρωση και οτι η επίσκεψη γίνεται μόνο για θεσμικούς λόγους» δεν αφήνει τέτοια περιθώρια.

Ειναι βέβαιο οτι σε επίπεδο τακτικής και όχι ουσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οπως φάνηκε και από την ομιλία του στην πολιτικη επιτροπή, ποντάρει περισσότερο στις διαφωνίες μεσα στην συγκυβέρνηση και όχι σε ένα ατόπημα Τσίπρα όσον αφορά το ονοματολογικό. Εκεί ξέρει οτι και μέσα στο κόμμα του -αν όχι στην οκογενειά του- υπάρχουν φωνές που λένε οτι τώρα ειναι η ευκαιρία για λύση, και όχι σε κάποια «άλλη συγκυρία» που ίσως να έχουμε χάσει το πεονέκτημα. Παντως αν καταφέρει ο κύριος Τσίπρας να έρθει σε κάποια συμφωνία με τα άλλα δημοκρατικά κόμματα, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν, οτι ο κύριος Μητσοτάκης δύσκολα θα μπορέσει να διαχειριστεί επικοινωνιακά το θέμα.

Οι ελπίδες πάντως της κυβέρνησης εναποτίθενται στην κυρία Φώφη Γεννηματά τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα

  • – Αν και το κλίμα χάλασε απο το πρωί με τον πόλεμο των διαρροών για την τηλεφωνική τους επικοινωνία η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μια πιο ξεκάθαρη στάση για το θέμα της ονομασίας και δεν μπορει να πει κανείς οτι δεν υπάρχουν περιθώρια για μια καταρχήν συμφωνία με τον κύριο Τσίπρα σε γενικές αρχές και κατευθύνσεις.

Το σημείο κλειδί θα είναι η προϋπόθεση οτι η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων πρέπει να προηγηθεί οποιασδήποτε συμφωνίας για το όνομα, και να μην υπάρξει «σαλαμοποίηση» της διαδικασίας.

Βέβαια η κυρία Γεννηματα ζητά να σύγκληθει το συμβουλίο πολιτικών αρχηγών ωστε με την τήρηση πρακτικών να υπάρξουν καταγεγραμμένες οι δεσμεύσεις και οι θέσεις του καθενός για της ουσίας της υπόθεσης, και να αποφευχθούν οι μικροκομματικές κορώνες που δεν βοηθούν.

Σε ακόμα πιο ευνοϊκή για την κυβέρνηση τροχιά φαίνεται οτι κινείται ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος τάσσεται ανοιχτά υπέρ της κοινά αποδεκτής λύσης, είναι κατά των συλλαλητηρίων και επιτίθεται στον Μητσοτάκη για δεξιά στροφή. Καλεί όλους τους αρχηγούς να πάρουν σαφή θέση στο θέμα και να αφήσουν τις υπεκφυγές.

Σε παρόμοιο έδαφος φαίνεται οτι κινείται και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπαςπου προτάσει το αλυτρωτικό θέμα και την αλλαγή του Συντάγματος – όπως και η κυβέρνηση – πριν απο το ονοματολογικό. Το όποιο χάσμα με τον κύριο Τσίπρα σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται αβυσσαλέο.

Η «παράλογη μεταβλητή» της εξίσωσης είναι πέρα απο κάθε αμφιβολία οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμενος ο οποίος ωστόσο δεν μέτέχει στις αυριανό γαϊτανάκι και επέλεξε να συναντηθεί με τον κύριο Τσίπρα μακριά απο τα φώτα της δημοσιότητας.

Η πίεση των βουλευτών του στην Κυβέρνηση αλλα και τον ίδιο είναι τεράστια. Ο όρος «Μακεδονία» στο νεο όνομα του γειτονικού κράτους είναι κόκκινη γραμμή για τους περισσότερους, αν όχι όλους, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια στον κύριο Καμμένο να κινηθεί ελεύθερα και να ελιχθεί. Μια λύση που διαφαίνεται είναι η αποχώρηση απο τη Βουλή όταν κι εφόσον έρθει το θέμα για ψηφοφορία, αλλα πολλοί θεωρούν οτι αυτή δεν είναι και η πιο υπέυθυνη στάση για ένα τόσο σημαντικό εθνικό θέμα.

Ετσι δεν θεωρείται απίθανο, όπως προέβλεψε και ο κύριος Βούτσης, το Σκοπιανό να είναι η απαρχή σαρωτικών πολιτικών εξελίξεων και αναδιατάξεων που ουσιατικά θα οδηγήσουν σε μια διαφορετική και ίσως πιο φυσιολογική εικόνα του πολιτικού σκηνικού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: