“Ιερός Πόλεμος” κυβέρνησης-Εκκλησίας για Σκοπιανό: Η Ιεραρχία ακολουθεί τη Χρυσή Αυγή, λέει ο ΥΠΕΞ




Ζωηρεύει η κόντρα κυβέρνησης – Εκκλησίας μετά την χθεσινή δήλωση της Ιεράς Συνόδου ότι δεν αποδέχεται τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

Απάντηση ανέλαβαν να δώσουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών οι οποίοι κατηγόρησαν την ιεραρχία ότι συμπορεύεται με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Παράλλληλα αναρωτήθηκαν αν η Εκκλησία απόφάσισε να κάνει ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας, υποστηρίζοντας πως με την χθεσινή δήλωση για ΠΓΔΜ ξεπέρασε τα όρια των αρμοδιότήτων της. «Μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο όνομα θέλει, για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;», ανέφεραν.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν πως η ηγεσία της Εκκλησίας δεν μπήκε καν στον κόπο να ρωτήσει την κυβέρνηση και να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων και εγκάλεσαν την ιεραρχία διότι «εμπλέκεται σε κρατικές και διπλωματικές υποθέσεις σε τέτοια, τόσο σοβαρά εθνικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», ενώ η ίδια «δεν θέλει να εμπλέκεται το κράτος στις ιερές υποθέσεις της».

Τέλος ανέφεραν ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας η οποία δηλώνει ότι κόπτεται για τα εθνικά θέματα, επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να εστιάζει στο εθνικό συμφέρον και όχι στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων ιεραρχών, και, πολύ πιθανώς, των προσωπικών πολιτικών “συγγενειών” τους, με πρόσχημα δήθεν τις ανησυχίες του “ποιμνίου” τους για το ονοματολογικό».

Δεν θα μείνουμε αδιάφοροι…

Η Εκκλησία δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, δήλωσε χθες, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και τόνισε την αντίδραση της ιεραρχίας για όνομα με τον όρο Μακεδονία, αλλά και την εκκλησιαστική διάσταση του ζητήματος.

«Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με τον λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας, από αρχαιοτάτων χρόνων, γι΄ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου του, ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της “Μακεδονίας”», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος.

Ηχηρή παρέμβαση της Εκκλησίας για το Σκοπιανό: Δεν αποδεχόμαστε τον όρο Μακεδονία

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: