Άνοιξαν οι κάλπες για τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο: Ομαλά η ψηφοφορία




Άνοιξαν στις 7.00 οι κάλπες και άρχισε η ψηφοφορία για την ανάδειξη του πρώτου πολίτη της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ψηφοφορία θα διακοπεί στις 12.00 για να επαναρχίσει στις 13.00. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18.00.

Οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί, ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα που θα λήξει η ψηφοφορία στην Κύπρο. Μπορεί να δοθεί παράταση εάν υπάρχουν έξω από εκλογικό κέντρο πολίτες για να ψηφίσουν, μέχρι και τις 9 το βράδυ.

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επί τόπου, στα ίδια εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά από τη λήξη της ψηφοφορίας. Γύρω στις 18:30 θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα, από τα μικρά σε αριθμούς εκλογέων εκλογικά κέντρα. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται γύρω στις 20:30.

Υποψήφιοι είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Σταύρος Μαλάς, ο Γιώργος Λιλλήκας, ο Χρίστος Χρίστου, ο Ανδρέας Ευστρατίου, ο Μιχάλης Μηνά και ο Χάρης Αριστείδου.

Η ανάδειξη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται μέσω άμεσης, καθολικής και μυστικής ψηφοφορίας κάθε πέντε χρόνια. Πρόεδρος εκλέγεται όποιος από τους υποψηφίους συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% των ψήφων. Εάν κανείς από τους υποψηφίους δε συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, μετά από μία εβδομάδα, μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων του πρώτου γύρου. Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος που θα λάβει την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων.

Οι παρούσα εκλογική αναμέτρηση είναι η 13η στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι πρώτες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν το 1959 και ακολούθως το: 1965, 1968, 1973, 1978, 1983, 1988, 1993, 1998, 2003, 2008, 2013, 2018.

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων στο μόνιμο εκλογικό κατάλογο ανέρχεται στους 550.593. Στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των εγκλωβισμένων, περιλαμβάνονται άλλοι 283 εκλογείς, ανεβάζοντας τον αριθμό των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της 28ης Ιανουαρίου στις 550.876. Από αυτούς, 11.683 θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 38 εκλογικά κέντρα, που θα λειτουργήσουν σε 15 χώρες στο εξωτερικό.

Η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια είναι η Λευκωσία με 213.033 εκλογείς και ακολουθεί η Λεμεσός με 152.115, η Λάρνακα με 92.795, η Πάφος 49.765, η Αμμόχωστος με 31.485, και το εξωτερικό με 11.683.

Στην Κύπρο και το εξωτερικό θα λειτουργήσουν συνολικά 1.122 εκλογικά κέντρα.

Σε ό,τι αφορά στους εγκλωβισμένους πολίτες της Δημοκρατίας της επαρχίας Κερύνειας, αυτοί θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Β’, Κέντρο ΣΤ΄ και οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Δημοκρατίας της επαρχίας Αμμοχώστου στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου, Κέντρο Γ’.

Στον αριθμό των εκλογικών κέντρων της Λευκωσίας περιλαμβάνεται και το ειδικό εκλογικό κέντρο που θα λειτουργήσει στις Κεντρικές Φυλακές για τους φυλακισμένους. Προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητο της ψήφου των φυλακισμένων, η κάλπη αυτή θα μεταφερθεί και θα συγχωνευθεί με την κάλπη στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας.

Όλα ομαλά μέχρι στιγμής δηλώνει η Αστυνομία

Όλα ομαλά βαίνουν μέχρι στιγμής και δεν έχει παρατηρηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, δήλωσε πριν από λίγο στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης. Ανέφερε ότι εφαρμόζεται σχέδιο δράσης όπως έχει εκπονηθεί, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα και νομιμότητα καθ` όλη της διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, τα μέλη της Αστυνομίας βρίσκονται επί ποδός, στα εκλογικά κέντρα, αλλά και στους δρόμους των χωριών και των πόλεων, για παροχή όποιας βοήθειας χρειαστεί.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι για το συντονισμό της όλης επιχείρησης της Αστυνομίας λειτουργεί στη Λευκωσία, Κέντρο Συντονισμού, υπό τον Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων. Κέντρα λειτουργούν σε όλες τις Επαρχιακές Αστυνομικές Διευθύνσεις, παρουσία των υπόλοιπων Βοηθών Αρχηγών της Αστυνομίας.

Είπε ακόμη ότι θα αναρτώνται ανακοινώσεις και οδηγίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς ενημέρωση του κοινού αλλά και των ΜΜΕ.

Σχεδόν δύο χιλιάδες μέλη εργάζονται σήμερα για στελέχωση των εκλογικών κέντρων και για περιπολίες. Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελίδης τα μέλη της Αστυνομίας είναι επίσης επιφορτισμένα και με άλλα καθήκοντα στο πλαίσιο της διασφάλισης της ομαλότητας και της τάξης.

Ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρχουν και ομάδες που θα βρίσκονται σε εφεδρεία για οτιδήποτε ενδεχομένως προκύψει, ενώ η Αστυνομία θα ανταποκριθεί κανονικά και στα καθημερινά της καθήκοντα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 28/01/2018 07:14
ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 28/01/2018 07:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: