Ξεπέρασε κάθε όριο: Απειλητικός και προκλητικός ο μέγας σουλτάνος στην Ελλάδα




Γράφει ο ΘΑΣΟΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

Παρακολούθησα με αρκετό ενδιαφέρον την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, και το αποτέλεσμα των όσων έχω δει και ακούσει με έχει προβληματίσει.

Ομολογώ πως θα ήμουν έτοιμος να χαιρετίσω την επίσκεψη, αν διαπίστωνα πως ο στόχος της ήταν πράγματι η δημιουργία καλών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και η επίδειξη καλής θέλησης εκατέρωθεν. Αν επιτύγχανε αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμό.

Με λύπη, όμως, διαπίστωσα ότι η επίσκεψη διακρινόταν από αλαζονική συμπεριφορά και πρόκληση από μέρους του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος, χωρίς να σεβαστεί ούτε καν τους κανόνες φιλοξενίας, προκαλούσε σε κάθε του δήλωση. Ιδιαίτερα με προκάλεσε η συμπεριφορά του σε ό,τι αφορά τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης.

Όμως, περίμενα από την πλευρά της η Ελλάς να υπενθυμίσει στον Τούρκο δικτάτορα τις χιλιάδες Ελλήνων που ύστερα από προβοκάτσια, με το καψούλι που οι ίδιοι τοποθέτησαν στο προξενείο τους, εξεδίωξαν με τη βία από την Κωνσταντινούπουλη, κατέστρεψαν και οικειοποιήθηκαν τις περιουσίες τους. Δεν ρίχνεις πέτρες όταν βρίσκεσαι σε γυάλινο σπίτι. Ας μας έλεγε ο Ταγίπ Ερντογάν προτού εκστομίσει τα όσα απαράδεκτα ανέφερε: Είναι διατεθειμένη η Τουρκία να επιστρέψει τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων που εξεδίωξε; Δυστυχώς είναι γνωστή η τακτική τους και ανάλογα με τα συμφέροντά τους ερμηνεύουν και προσπαθούν να εφαρμόσουν τους διεθνείς κανόνες.

Εξίσου κραυγαλέα και απαράδεκτη είναι, βεβαίως, και η όλη στάση και συμπεριφορά τους στην Κύπρο. Εδώ επιδιώκουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εκείνες για τη μόνιμη παραμονή τους στο νησί μας, την οποία θέλουν να τους νομιμοποιήσουμε με τη συγκατάθεσή μας. Ανακήρυξαν το ψευδοκράτος και προσπαθούν να επιβάλουν τα σχέδιά τους με τη δύναμη των όπλων. Την ίδια στιγμή στη χώρα τους δεν αναγνωρίζουν το ίδιο δικαίωμα στους Κούρδους. Με βάση τη λογική τους, όμως, γιατί δεν τους αφήνουν να κάμουν και εκείνοι το δικό τους κράτος; Ακριβώς επειδή λειτουργούν με τη λογική του «χίλια μέτρα και δύο χιλιάδες σταθμά»…

Γιατί δεν υπέδειξαν στον νεοσουλτάνο πως όλη η Τουρκία ήταν Ελλάδα; Γιατί δεν του έδωσαν κατάλογο με τη σωρεία παραβιάσεων που κάμνει καθημερινά η Τουρκία στον εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας; Γιατί δεν τον ρώτησαν να εξηγήσει το γιατί εκείνοι κτύπησαν το ρωσικό αεροπλάνο που παραβίασε μερικά μέτρα τον χώρο τους;

Απειλητικός και προκλητικός ο μέγας σουλτάνος, ξεπέρασε τα όρια.

Εις τι αποσκοπούσε η επίσκεψή του στην Ελλάδα; Για να αμφισβητήσει τη συμφωνία της Λωζάνης; Για να κάμουμε νέες συμφωνίες στα μέτρα του;

Δυστυχώς είναι εκτός πραγματικότητας. Επειδή είναι απόλυτος μονάρχης στη χώρα του νομίζει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και στον διεθνή τομέα και ότι μπορεί να επιβάλει τις απόψεις του και στη διεθνή κοινότητα.

Ας έχουν γνώσιν οι φύλακες…

  • Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: