Και “θρησκευτικός πόλεμος” για την ΠΓΔΜ, μεταξύ Εκκλησίας Ελλάδος και Βουλγαρίας




Την ευχή να επικρατήσει σύνεση και η απόφαση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας να καταστεί «Μήτηρ Εκκλησία» της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων να μην οριστικοποιηθεί τελικά, εξέφρασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η ΔΙΣ, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη, εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός της επεμβάσεως της Εκκλησίας της Βουλγαρίας με την ενέργεια αυτή σε δικαιοδοσία άλλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, δηλαδή της Εκκλησίας της Σερβίας και επισημαίνει ότι η πράξη, «η οποία αντίκειται στους ιερούς κανόνες και την παράδοση της Εκκλησίας, παραθεωρεί το κανονικό δικαίωμα και τον υπερέχοντα ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ενδέχεται να αποτελέσει απαρχή δυσχερών εξελίξεων».

Εξάλλου, ενέκρινε τα προγράμματα των εορτασμών της μνήμης του Αγίου Φωτίου (6.2.2018), προστάτη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κυριακής της Ορθοδοξίας (25.2.2018). Κατά τη Συνοδική Θεία Λειτουργία, η οποία θα τελεσθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, όρισε ως ομιλητή τον μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριο.

Επιπλέον, αποφασίσθηκε τα «Δίπτυχα» του έτους 2019 να αφιερωθούν στον ‘Αγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη. Εν συνεχεία, ενέκρινε τον Προϋπολογισμό Εσόδων και Εξόδων του οικονομικού έτους 2018, τον οποίο υπέβαλε η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) και, τέλος, ασχολήθηκε με θέματα Μητροπόλεων, εισηγήσεις Συνοδικών Επιτροπών, αποσπάσεις κληρικών και τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

15/12/2017 14:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: