Εξάγει …”success story” η Κύπρος! Επιδερμική προσέγγιση που “παίζει” στους αποτυχημένους της Αθήνας




Του Κώστα Βενιζέλου

Οι οικονομικές κρίσεις που βίωσαν και βιώνουν  Ελλάδα και Κύπρος δεν συγκρίνονται. Διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικά μεγέθη. Υπάρχουν, βέβαια και κοινά χαρακτηριστικά,  νοοτροπίες και παθογένειες.

Το γεγονός ότι η Κύπρος εξήλθε του μνημονίου, όχι όμως της κρίσης, αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζει την περίπτωσή της ως success story. Και μάλιστα να τολμά αυτό το success story να το εξάγει, να το «πουλά» ως συνταγή αποφυγής χρεοκοπίας και σε άλλες χώρες. Είναι γεγονός ότι από το 2013 έχει επιτευχθεί πρόοδος. Είχαμε βρεθεί τότε  ως χώρα στον πάτο. Το βαρέλι, ασφαλώς, δεν τρύπησε για να πάμε πιο κάτω, αλλά υπήρξαν βήματα προς τα εμπρός. Τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται.

Οι αριθμοί μπορεί να δείχνουν ανάπτυξη, αυτό όμως που έχει σημασία είναι τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην πραγματική οικονομία. Και η πραγματικότητα είναι αυτή που βιώνουν οι πολίτες, οι οποίοι  αγωνίζονται να επιβιώσουν, με μειωμένους μισθούς ή αντιμέτωποι με την ανεργία. Στην Ελλάδα, η κρίση δεν έχει ξεπερασθεί, αλλά έχουν  γίνει βήματα εξόδου από τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων. Οι παθογένειες και η νοοτροπία μεγάλης μερίδας των Ελλαδιτών έναντι του κράτους, δεν βοηθούν, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται. Είναι σαφές πως υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί.

Τις προάλλες, στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, κλήθηκε και μίλησε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης. Προφανέστατη η πρόθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να παρουσιαστεί το…. success story της Κύπρου ως το μοντέλο που θα εφαρμόσει η ΝΔ, εάν και εφόσον κυβερνήσει τη χώρα. Ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ ανέλαβε, λοιπόν, να εξηγήσει την «κυπριακή επιτυχία». Πίσω από την… επιτυχία αυτή κρύβονται, βέβαια και πολλά ταλέντα των Κυπρίων.  Είναι γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πήρε χαμπάρι τι γινόταν στο παγκόσμιο με την οικονομία, με τις τράπεζες και στη συνέχεια μέσα στον πανικό της  προσκάλεσε την τρόικα και της  παρέδωσε τη χώρα.

Η επόμενη κυβέρνηση, η παρούσα δηλαδή, μετά την ισοπέδωση του τραπεζικού συστήματος, την οποία διαχειρίστηκε ως θεατής, παρουσιάσθηκε τροϊκανότερη των τροϊκανών και προσαρμόστηκε πλήρως στις υποδείξεις των θεσμών. Είχε, βέβαια και το πλεονέκτημα ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις από την κοινωνία, ούτε όταν κουρεύτηκαν οι καταθέσεις, σημειώθηκαν αναταράξεις.  Σήμερα τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, κυρίως όσον αφορά τα «κόκκινα δάνεια» παραμένουν πιεστικά. Η προσοχή είναι να περάσουν τα τεστ αντοχής οι τράπεζες. Αυτό είναι σήμερα το μείζον.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης,  είπε πως στόχος του είναι «να τα καταφέρει η Ελλάδα όπως η Κύπρος»!  Η Νέα Δημοκρατία, κυρίως όμως το ΠΑΣΟΚ, φέρουν την ευθύνη για τη βαθιά οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα και δεν πείθει κανένα όταν υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης πως η χώρα καταρρέει από τη διαχείριση μιας κυβέρνησης που ανέλαβε την εξουσία πριν τρία σχεδόν χρόνια.  Επιδερμική, όμως, είναι και η προσέγγιση του πως «η Ελλάδα θα τα καταφέρει όπως η Κύπρος».  Και δυστυχώς αυτό το επιδερμικό παιχνίδι της Ν.Δ. ενισχύει η Λευκωσία που της αρέσει φαίνεται  η ιδέα πως μπορεί να εξάγει το δικό της… success story ( σε αυτούς που το αγοράζουν!).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Χάρης Γεωργιάδης, ανεξαρτήτως διαφωνιών με την πολιτική που ακολουθεί, είναι σοβαρός και θα μπορούσε να αποφύγει αυτό το σόου.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: