Τσιφλίκι της θεωρεί τα κατεχόμενα η οικογένεια Ταγίπ: Συλλήψεις οπαδών του Γκιουλέν




Του Κώστα Βενιζέλου

Οικογενειακή υπόθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να εξελίσσεται η… ανάπτυξη των κατεχομένων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εταιρείες που είναι συνδεμένες με επιχειρήσεις της οικογένειας του Τούρκου Προέδρου αναλαμβάνουν τα περισσότερα έργα που γίνονται στα κατεχόμενα.  Τα πλείστα από τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν φίλοι του Ερντογάν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ρόλο συντονιστή έχει ανατεθεί από τον Ερντογάν στον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος ελέω πενθερού κατέχει και το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας. Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ έχει στήσει δίκτυο συνεργατών στα κατεχόμενα για την προώθηση των έργων. Οι συνεργάτες είναι όλοι έποικοι, καθώς όπως πολλές φορές έχει αναφέρει ο Ερντογάν «δεν εμπιστεύεται τους Τουρκοκύπριους».

Ο Αλμπαϊράκ σε κάποιες περιπτώσεις είναι μεσάζων για έργα που γίνονται στα κατεχόμενα και τα οποία ανατίθενται σε φίλους του Τούρκου Προέδρου, του πεθερού του. Τα έργα, που σχεδιάζονται και τα περισσότερα χρηματοδοτούνται από την Τουρκία, αφορούν στην ενέργεια, το νερό, τον κατασκευαστικό τομέα (δρόμοι, κτήρια όπως ξενοδοχεία, το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, σπίτια, πανεπιστήμιο κ.λπ.). Έργα γίνονται σε διάφορες περιοχές στα κατεχόμενα, ωστόσο την τελευταία περίοδο τα περισσότερα κατασκευάζονται στην κατεχόμενη Μόρφου. Εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει από πλευράς της οικογένειας και φίλων της και στον τραπεζικό τομέα.

Διαχρονικά ο τουρκικός σχεδιασμός της Άγκυρας είναι ο στρατηγικός έλεγχος της Κύπρου και η εφαρμογή του γίνεται βαθμηδόν. Την τελευταία περίοδο πέραν από βήματα ενσωμάτωσης που γίνονται από την Άγκυρα, η πολιτική προωθείται και μέσα από  τα πρωτόκολλα συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους. Μέσα από τις συμφωνίες αυτές υπάρχει σαφής προσπάθεια πλήρους εναρμόνισης του κατοχικού καθεστώτος με τις δομές του τουρκικού κράτους. Είναι, όμως, προφανές πλέον πως σε προσωπικό επίπεδο ο Ερντογάν προσπαθεί με φίλους του επιχειρηματίες, μέσα από οικογενειακές του επιχειρήσεις, να έχει ο ίδιος προσωπικό οικονομικό όφελος.

Σε μια άλλη εξέλιξη: Συστηματικά, πλην σιωπηρά, συνεχίζονται οι συλλήψεις στα κατεχόμενα φερόμενων ως οπαδών του Γκιουλέν. Οι συλλήψεις περνούν «απαρατήρητες» και επικρατεί ο νόμος της σιωπής.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: