Θέλουμε την Κύπρο ενεργειακό κόμβο, είναι μακρύς ο δρόμος στα ενεργειακά, λέει ο Λακκοτρύπης




Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αν θέλουμε η χώρα μας να είναι ενεργειακός κόμβος και να εκμεταλλευτεί το φυσικό της πλούτο, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε χαιρετισμό του στο 5ο ενεργειακό συμπόσιο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της εταιρείας Financial Media Way.

Πρόσθεσε ότι αν θέλει η Κύπρος να ολοκληρώσει την αλυσίδα των υδρογοναθράκων από την οριοθέτηση και την αδειοδότηση, μέχρι την ανακάλυψη και την εκμετάλλευση και την ανάπτυξη όλων των υπηρεσιών, τότε ο δρόμος είναι μακρύς, θέλει σκληρή δουλειά και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

«Το τι μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι είμαστε προσηλωμένοι προς τους στόχους μας και σίγουρα θα τους επιδιώξουμε με αυτοπεποίθηση», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πώς θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι υδρογονανθρακικοί πόροι χωρίς να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις ποσότητες που υπάρχουν. Αυτό που γνωρίζουμε, πρόσθεσε, είναι ότι με τις ποσότητες που είναι ήδη επιβεβαιωμένες, δηλαδή το κοίτασμα Αφροδίτη, η μόνη εφικτή επιλογή είναι ένας απευθείας υποθαλάσσιος αγωγός προς την Αίγυπτο στα τερματικά του Ιτκού και της Νταμιέτας, για το οποίο διεξάγονται εντατικές διαπραγματεύσεις σε ένα δύσκολο πράγματι οικονομικό περιβάλλον στις διεθνείς αγορές.

Είπε επίσης ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα όταν θα υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα και έχει επεξεργαστεί 16 συνολικά σενάρια τα οποία αφορούν ανακαλύψεις από 4,5 tcf και πάνω και για το καθένα έχει εντοπιστεί ποιος ή ποιοι τρόποι εκμετάλλευσης θα είναι βιώσιμοι.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι σε περίπου 12 μήνες θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα όσον αφορά αυτό τον τρέχον κύκλο του ερευνητικού προγράμματος που αφορά κυρίως τεμάχια του τρίτου γύρου αδειοδότησης.

Ωστόσο δεν απέκλεισε στο μέλλον να υπάρξουν και άλλες θεωρίες και να ανοίξουν και άλλοι κύκλοι όσον αφορά τρόπους ερευνητικού προγράμματος.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα των υδρογονανθράκων που είναι η γεωστρατηγική ευθυγράμμιση, το ερευνητικό πρόγραμμα, η αξιοποίηση και εκμετάλλευση, και η ανάπτυξη υποστηρικτικών τρόπων για το ερευνητικό πρόγραμμα και την αξιοποίηση.

Ο Υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στον πρώτο πυλώνα που αφορά τη γεωστρατηγική ευθυγράμμιση που αφορά είτε τις άμεσες σχέσεις της Κύπρου με χώρες της γειτονιάς, της ΕΕ και τα άλλα κέντρα επιρροής, είτε με τις έμμεσες σχέσεις με χώρες των οποίων εταιρείες διεκδικούν ρόλο στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σημείωσε ότι ο πυλώνας αυτός λόγω και της ταραχώδους φύσης της Α. Μεσογείου και της τουρκικής προκλητικότητας αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση αναλώνει πολύ χρόνο και ενέργεια στις τριμερείς και τετραμερείς συμμαχίες και στην ευθυγράμμιση των συμφερόντων της με τις μεγάλες εταιρείες.

Στη δική του ομιλία ο Υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης, ανέφερε ότι η πιστοποιημένη παρουσία σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ σε συνδυασμό με τη νέα είσοδο ξένων εταιρειών για νέες ερευνητικές γεωτρήσεις, έχει ήδη σηματοδοτήσει μια καινούργια εποχή για την Κύπρο, κατά την οποία η χώρα μπορεί να διεκδικήσει θέση-κλειδί στον ενεργειακό χάρτη, όχι μόνο της περιοχής αλλά και της Ευρώπης.

«Η Κύπρος θα έχει την ευκαιρία να συνεισφέρει στην αναβάθμιση και αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στην ενδυνάμωση της γεωπολιτικής σταθερότητας αυτής μέσω διεθνών συνεργασιών», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ως μέλος της ΕΕ θα μπορέσει να αποτελέσει μια σημαντική πύλη ενέργειας για την Ευρώπη, συνεισφέροντας κυρίως στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ αλλά και στην επίτευξη των κλιματικών της στόχων.

Αναφέρθηκε επίσης στο επικείμενο έργο EuroAsia για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, το οποίο όπως είπε μπορεί να αποδειχθεί ένα εναλλακτικό κέντρο διακίνησης και διανομής ενέργειας για την Ευρώπη. Μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με το Ευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας, πρόσθεσε, θα είναι εφικτό η περαιτέρω αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον σε σύγκριση με τις συμβατικές μορφές ενέργειας.

Στη δική του εισήγηση ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), αναφέρθηκε στην πολιτική της ΕΕ για την ενεργειακή Ένωση και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει σε αυτήν η Κύπρος.

Αναφέρθηκε επίσης στην εισήγηση της ΡΑΕΚ προς την πολιτεία για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο ως μόνιμη κατάσταση και παράλληλη με εκείνη του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τα εγχώρια κοιτάσματα, για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού και ανταγωνισμού αλλά και της ανάπτυξης της χρήσης φυσικού αερίου σε άλλους τομείς. Επίσης η ΡΑΕΚ εισηγήθηκε την αποσύνδεση της αναγκαίας υποδομής από το συμβόλαιο προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Με βάση την εισήγηση πάρθηκε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε, με την οποία δόθηκε εντολή στη ΔΕΦΑ να προχωρήσει με συμβόλαιο για την προμήθεια LNG και παράλληλα με ξεχωριστή διαδικασία να προχωρήσει με την κατασκευή και λειτουργία των απαιτούμενων υποδομών, ώστε το φυσικό αέριο να είναι διαθέσιμο πριν από το 2020.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα η εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Κύπρου να την καταστήσουν ως διαμετακομιστικό κόμβο ενεργειακών προϊόντων και γενικότερα ως περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

«Η εκμετάλλευση των ενεργειακών μας πόρων θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού μας εφοδιασμού αλλά και της ανταγωνιστικότητάς της Κύπρου και της ΕΕ», είπε τέλος.

O Διευθύνων Σύμβουλος Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) Δημήτρης Φεσσάς ανέφερε ότι για την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων της Κύπρου εξετάζονται οι επιλογές που θα μεγιστοποιήσουν την ανάκτηση των πόρων, θα μειώσουν το κόστος για τα έργα και θα μεγιστοποιήσουν τα κέρδη. Με κάθε έργο το οποίο εξετάζεται, ανέφερε, αναζητείται η ισορροπία μεταξύ αυτών των παραγόντων σε μια ανταγωνιστική διεθνή αγορά φυσικού αερίου.

Η ΕΥΚ, ανέφερε, εργάζεται προς την κατεύθυνση της κατανόησης των πόρων και των προοπτικών για ανάπτυξη, καθώς και για την καλύτερη κατανόηση τις αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή και διεθνώς και πως στο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των αγορών.

Ανέφερε τέλος πως όταν ήρθε στην ΕΥΚ πριν από δυόμισι χρόνια ήταν αισιόδοξος ότι η Κύπρος βρισκόταν στα πρόθυρα της επιτυχίας. «Ύστερα από δυόμιση χρόνια», πρόσθεσε, «είμαι πεπεισμένος για αυτό».

Αντίθεση ειδικών για τις ευκαιρίες ανάπτυξης λόγω χαμηλών τιμών

Οι προοπτικές αξιοποίησης των κοιτασμάτων της Κύπρου αποτέλεσαν σημείο αντίθεσης ανάμεσα σε ειδικούς κατά τη διάρκεια συζήτησης πάνελ στο πλαίσιο του συνεδρίου, με αφορμή το σκεπτικισμό που εκφράστηκε για το κατά πόσο η ανάπτυξη των όποιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι δυνατή σε ένα περιβάλλον χαμηλών τιμών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της EC Natural Hydrocarbons Company Ltd Cyprus Charles Έλληνας υποστήριξε ότι παρόλο που μεγάλες εταιρείες στη βιομηχανία εργάζονται σε περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο για αναπλήρωση των αποθεμάτων τους, πολύ λίγα έργα έχουν προχωρήσει σε υλοποίηση τα τελευταία χρόνια λόγων των χαμηλών τιμών. Είπε επίσης ότι σε έναν κόσμο που υπάρχει πληθώρα ενεργειακών πόρων οι εξαγωγές γίνονται δύσκολες, ενώ είπε πως θεωρεί ότι μεγάλες εταιρείες όπως η ExxonMobil δεν θα προχωρήσουν με έργα αν δεν είναι κερδοφόρα. Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρχουν και άλλοι τρόποι αξιοποίησης αν δεν επιτευχθούν οι εξαγωγές. Σημείωσε παράλληλα ότι οι μεγάλες εταιρείες δεν κάνουν τις επενδύσεις τους ελπίζοντας, αλλά με βάση τα δεδομένα και τις τιμές που έχουν τώρα. Πρόσθεσε ότι κολοσσοί της βιομηχανίας έχουν αρχίσει να μεταβιβάζουν τις επενδύσεις τους σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, όταν οι εταιρείες δεν είναι σίγουρες για το κατά πόσο ένα έργο είναι κερδοφόρο, κάθονται και περιμένουν, κάτι που εμείς ως Κύπρος δεν επιθυμούμε.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΥΚ Πάνος Κελάμης, που παρακολουθούσε το συνέδριο, ανέφερε ότι οι προβλέψεις για τις τιμές έχουν αποτύχει πολλές φορές στο παρελθόν και ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μια δυναμική βιομηχανία. Η μόνη πρόβλεψη, ανέφερε, είναι ότι ο κόσμος χρειάζεται ενέργεια, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα. Εταιρείες όπως η ExxonMobil, πρόσθεσε, είναι επιτυχημένες γιατί έχουν μακροπρόθεσμο όραμα. Και χώρες με μακροπρόθεσμη οπτική όπως η Νορβηγία και ο Καναδάς έχουν επιτύχει, είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι αν η εταιρεία ΕΝΙ δεν σκεφτόταν διαφορετικά δεν θα τρυπούσε το Ζορ. Ζήτησε επίσης από όσους έχουν κάποιες προβλέψεις να έρθουν στην ΕΥΚ και στο Υπουργείο για να τις συζητήσουν.

Από πλευράς του ο κ. Φεσσάς ανέφερε ότι το αέριο του Αφροδίτη είναι εμπορεύσιμο και η ΕΥΚ ψάχνει συνέργειες ώστε να εξάγει το αέριο της Κύπρου ανταγωνιστικά. Έδωσε παράλληλα το παράδειγμα της ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου από την ΕΝΙ στη Μοζαμβίκη, παρά το περιβάλλον χαμηλών τιμών και παρόλο που η γεώτρηση ήταν σε βαθιά νερά, όπως στην περίπτωση της Κύπρου.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/11/2017 15:58

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: