Με τον Τραμπ, οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη διαρκή σχέση μας με την Ευρώπη, λέει ο Τίλερσον




Την πολιτική της Κυβέρνησης Τραμπ στα θέματα της διατλαντικής συνεργασίας ανέπτυξε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, σε ομιλία του στο «Κέντρο Ουίλσον» της Ουάσινγκτον, με θέμα «ΗΠΑ και Ευρώπη: Ενδυναμώνοντας τις δυτικές συμμαχίες».

«Με τον Πρόεδρο Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αφοσιωμένες στη διαρκή σχέση μας με την Ευρώπη. Οι δεσμεύσεις μας όσον αφορά την ασφάλεια προς τους Ευρωπαίους συμμάχους μας είναι ατσάλινες», υπογράμμισε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας ότι ο κ. Τραμπ θεωρεί αναγκαίο όπως οι σύμμαχοι της Αμερικής είναι ισχυροί, κυρίαρχοι, ευημερούντες και δεσμευμένοι στην προάσπιση της κοινών δυτικών ιδανικών.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 μηνών, ξεκινήσαμε μια νέα στρατηγική πολιτική που ενισχύει την ευρωπαϊκή και αμερικανική ασφάλεια. Ήτοι, μια επαναδέσμευση στην Ευρώπη μετά την αποτυχημένη `επαναφορά της Ρωσίας`, μια νέα προσπάθεια για την προσαρμογή των θεσμών ασφαλείας στην καταπολέμηση των αναδυόμενων απειλών, όπως η τρομοκρατία, οι κυβερνοεπιθέσεις και η διάδοση των πυρηνικών και μια προσδοκία ότι τα ευρωπαϊκά έθνη αποδέχονται ότι είναι πιο ασφαλή όταν συμβάλλουν περισσότερο στην υπεράσπισή τους», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι νέες κατευθύνσεις πολιτικής βάζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που απειλούν την ευημερία τους, τους φορείς που επιδιώκουν να σπείρουν το χάος και να δημιουργούν αμφιβολίες στους νόμους και τα θεσμικά μας όργανα και τους εχθρούς που απειλούν την ασφάλειά μας και αντιτίθενται στον τρόπο ζωής μας

«Για το σκοπό αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν τη μέγιστη σημασία στις σχέσεις ασφάλειας με τους Ευρωπαίους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ. Οι συμμαχίες δεν έχουν νόημα εάν τα μέλη τους είναι απρόθυμα ή ανίκανα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Νωρίτερα φέτος, ο Πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για το Άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, επειδή είναι ο καλύτερος μηχανισμός που διαθέτουμε για να αποτρέψουμε την επιθετικότητα», είπε.

Ο κ. Τίλερσον ανέφερε ότι ενώ η Δύση επιδιώκει μία νέα παραγωγική σχέση με τη Ρωσία, αυτό μέχρι στιγμής είναι απατηλό, όπως απέδειξε η ρωσική επιθετικότητα σε βάρος της Γεωργίας το 2008 και της Ουκρανίας το 2014, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναγνωρίζουν ότι η ρωσική απειλή παραμένει εν ενεργεία.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν τις αποτρεπτικές και αμυντικές δεσμεύσεις τους προς την Ευρώπη μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Αποτροπής (EDI)», πρόσθεσε.

Ένα ακόμη ζήτημα που ανέδειξε η ουκρανική κρίση, συνέχισε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, είναι η χρησιμοποίηση της ενέργειας ως όπλου.

Είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες απελευθερώνουν τους κανονισμούς που διέπουν την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και αμερικανικού αργού πετρελαίου και είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τους Ευρωπαίους συμμάχους για να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής, όπως είναι τα τερματικά εισαγωγής και οι αγωγοί διασύνδεσης για την προώθηση της ποικιλομορφίας της προσφοράς στην Ευρώπη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν ευρωπαϊκά έργα υποδομής, όπως οι εγκαταστάσεις παραλαβής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Πολωνία και ο αγωγός δισύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι καμία χώρα εκτός της Ενεργειακής Ένωσης της Ευρώπης δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πόρους της ή τη θέση της στην παγκόσμια αγορά ενέργειας για να εκβιάσει άλλα έθνη. Συνεχίζουμε να βλέπουμε την ανάπτυξη αγωγών όπως ο Nord Stream 2 και ο πολυεθνικό TurkStream ως μη σοφές επιλογές, καθώς αυξάνουν μόνο την κυριαρχία της αγοράς από έναν μόνο προμηθευτή στην Ευρώπη», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στα Βαλκάνια, ο κ. Τίλερσον προέτρεψε τους λαούς των βαλκανικών χωρών να εγκαταλείψουν τις παλαιές έχθρες, ώστε η ειρήνη να καταστεί μόνιμη. «Οι ΗΠΑ κι ο κόσμος προσδοκούν να δουν μια νέα γενιά Σέρβων, Κροατών, Αλβανών, Βοσνίων, Κοσοβάρων και άλλων που θα συγχωρέσουν για το παρελθόν, ακόμη κι αν δεν το ξεχάσουν ποτέ», ανέφερε.

Σε σχέση με το Ιράν, είπε ότι η συμφωνία που επετεύχθη δεν αποτελεί πλέον το μοναδικό σημείο αναφοράς για τις ΗΠΑ, έναντι αυτής της χώρας, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί συνολικά η ιρανική απειλή.

«Ζητούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να ενωθούν μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε όλη την κακοήθη συμπεριφορά του Ιράν», είπε ο κ. Τίλερσον, τονίζοντας ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θέλουν στην περιοχή αυτή μία νέα Βόρεια Κορέα.

Στο σημείο αυτό απευθύνθηκε στην Τουρκία, προς την οποία δεν άσκησε, ωστόσο, καμία κριτική ούτε για τις πολιτικές διώξεις, ούτε για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Στο σταυροδρόμι της Ευρώπης στην περιοχή, γνωρίζουμε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει το Ιράν λόγω γεωγραφικής εγγύτητας και πολιτιστικών δεσμών. Ζητούμε, όμως, από την Τουρκία, ως σύμμαχο του ΝΑΤΟ, να δώσει προτεραιότητα στην κοινή υπεράσπιση των συμμάχων της. Το Ιράν και η Ρωσία δεν μπορούν να προσφέρουν στους Τούρκους τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η ένταξη στη δυτική κοινότητα».

Σε παρέμβασή της, η Πρόεδρος του «Κέντρου Ουίλσον», Τζέιν Χάρμαν, χαρακτήρισε ξεκάθαρο το μήνυμα αυτό του κ. Τίλερσον προς την Τουρκία. «Η Τουρκία έχει τώρα μια επιλογή: Μπορεί είτε να συνδεθεί πιο στενά, που αποτελεί γι’ αυτή και για εμάς τεράστιο πλεονέκτημα είτε όχι. Και το άκουσα αυτό δυνατά και καθαρά», ανέφερε.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως «οι απειλές που αντιμετωπίζουμε είναι ξεκάθαρες για χώρες όπως η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γερμανία, που είναι αντιμέτωπες με τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις των κυμάτων της παράτυπης μετανάστευσης από τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή».

Αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Brexit, λέγοντας πως “δεν θα προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε τις διαπραγματεύσεις, αλλά καλούμε την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να προωθήσουν τη διαδικασία αυτή γρήγορα και χωρίς περιττή οξύτητα. Προσφέρουμε αμερόληπτο χέρι φιλίας και στα δύο μέρη», ανέφερε. Πρόσθεσε πως το επόμενο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ιστορίας πρέπει να είναι γραμμένο με τα ίδια τα λόγια της Ευρώπης.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ 29/11/2017 07:09

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: