«Eρασιτεχνική» θεωρεί η Μόσχα την έκθεση του ΟΑΧΟ για τη χρήση χημικών όπλων στην Συρία




Η Ρωσία θεωρεί «υπερβολική» και «ερασιτεχνική» την έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), σχετικά με την επίθεση που πραγματοποίησαν συριακές δυνάμεις τον Απρίλιο στην πόλη Χαν Σεϊχούν, η οποία προκάλεσε τον βομβαρδισμό συριακού αεροδρομίου με εντολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Την δήλωση αυτή έκανε ο διευθυντής του αρμόδιου τμήματος για ζητήματα μη διάδοσης και ελέγχου των εξοπλισμών του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μιχαήλ Ουλιάνοφ. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΑΧΟ η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα στις 26 Οκτωβρίου, οι εμπειρογνώμονες του καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου του 2017 στο Χαν Σεϊχούν ευθύνονται οι συριακές δυνάμεις οι οποίες έκαναν χρήση αερίου σαρίν.

Κατά την διάρκεια της επίθεσης στην επαρχία αυτή του Ιντλίμπ την οποία έλεγχαν τότε οι τζιχαντιστές, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΑΧΟ είχαν χάσει τη ζωή τους 83 άτομα, ενώ σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, είχαν σκοτωθεί 87 άτομα μεταξύ των οποίων περισσότερα από 30 παιδιά.

Η Ρωσία θεωρεί ότι όλοι θα ξεχάσουν τον «φάκελο για τα χημικά όπλα» μόλις επιτευχθεί πολιτική διευθέτηση στην Συρία, δήλωσε ο διευθυντής του αρμόδιου τμήματος για ζητήματα μη διάδοσης και ελέγχου των εξοπλισμών του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μιχαήλ Ουλιάνοφ.

«Έχω την ακριβή αίσθηση ότι ο «φάκελος για τα χημικά όπλα» χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο για να ασκηθούν πιέσεις στη Δαμασκό» δήλωσε ο Ουλιάνοφ, λέγοντας «δεν αποκλείω το ενδεχόμενο όταν επιτευχθεί η πολιτική διευθέτηση, όλοι να ξεχάσουν τον ‘φάκελο για τα χημικά όπλα’ και όλα να επιστρέψουν στην κανονική τεχνολογική προσέγγιση». «Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί με τον Ιράν. Επί χρόνια ετίθεντο πολυάριθμα ζητήματα όσον αφορά την στρατιωτική διάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος» επεσήμανε ο Ουλιάνοφ προσθέτοντας: «Κατέληξαν σε συμφωνία και όλα τα ζητήματα εξαλείφθηκαν».

Ο Ουλιάνοφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα εκτιμά ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες οι τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, εκτός των ορίων του Ιράκ και της Συρίας. «Σύμφωνα με την δική μας εκτίμηση, είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος, να χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα εκτός των συνόρων της Συρίας και του Ιράκ, σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και μάλιστα εκτός των ορίων της», δήλωσε ο Ουλιάνοφ.
Επεξηγώντας την εκτίμηση αυτή της Μόσχας , ο Ουλιάνοφ είπε ότι «τέτοιου είδους περιστατικά μπορούν να σημειωθούν και στο Αφγανιστάν και στη Ρωσία και στη Δυτική Ευρώπη» «επειδή οι τρομοκράτες έχουν αποκτήσει τις σχετικές γνώσεις που απαιτούνται για την παραγωγή χημικών όπλων και μερικές φορές και βιομηχανικές υποδομές».

Η Μόσχα όπως δήλωσε ο Ουλιάνοφ τάσσεται υπέρ της παράτασης της εντολής που έχει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ο οποίος βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να ερευνήσει τις επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με την χρήση χημικών όπλων, αλλά ο εν λόγω οργανισμός πρέπει να αρχίσει να δραστηριοποιείται πραγματικά και όχι όπως λειτουργεί αυτή τη στιγμή.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

02/11/2017 19:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ ,AFP, TASS
Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: