Διεμβολισμό της συμμαχίας ΗΠΑ – Ευρώπης επιχειρεί το Ιράν, για το πυρηνικό του πρόγραμμα




Η Ευρώπη πρέπει να αποσαφηνίσει πώς θα αντιδράσει εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν και να κάνει περισσότερα για να ενθαρρύνει τις διεθνείς τράπεζες να επιστρέψουν στη χώρα, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε  να επιβεβαιώσει επισήμως τη συμμόρφωση του Ιράν προς την πυρηνική συμφωνία του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, που επιτεύχθηκε κατά τη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έδωσε στο Κογκρέσο περιθώριο 60 ημερών για να αποφασίσει εάν θα επιβάλει εκ νέου οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες ήρθησαν με αντάλλαγμα για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν ότι είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν ζωντανή τη συμφωνία, η οποία πρόσφερε στο Ιράν μια γραμμή ζωής και άνοιξε νέες επενδυτικές ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι η Τεχεράνη περιμένει η Ευρώπη να λειτουργήσει περισσότερο προληπτικά εξηγώντας τη στάση της στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αποχωρήσουν.

«Εάν θέλουν να περιμένουν έως ότου ο Τραμπ θελήσει να λάβει μια απόφαση, θα είναι πολύ αργά», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Προς το παρόν, ακούμε από την Ευρώπη ότι θέλουν να εμμείνουν (στην πυρηνική συμφωνία), αλλά εάν ο Τραμπ αποφασίσει κάτι διαφορετικό δεν έχουν άλλα πυρομαχικά».

«Είναι σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες να εργαστούν με το Ιράν», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες χρειάζεται να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους «όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη».

«Εάν έρχεται η Total στο Ιράν για την υπογραφή μιας συμφωνίας με τις ιρανικές εταιρίες, δεν χρησιμοποιούν γαλλικές τράπεζες. Χρησιμοποιούν άλλες. Γιατί;»

Ο αξιωματούχος επανέλαβε ότι το Ιράν δεν θα είναι η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από τη συμφωνία και κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο του Τραμπ ότι ηθελημένα δημιουργεί αβεβαιότητα για τις ξένες εταιρίες που προσβλέπουν σε νέες επενδύσεις στο Ιράν.

«Θεωρούμε την αμερικανική προσέγγιση στην JCPOA (πυρηνική συμφωνία) άτιμη», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Παρίσι.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

07/11/2017 14:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Παρίσi

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: