Ο Αναστασιάδης απαντά σημείο προς σημείο στον Γκουτέρες: Στέλνει επιστολή στον Γ.Γ. του ΟΗΕ




Επιστολή, η οποία επί της ουσίας θα αποτελεί απάντηση στην έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, ετοιμάζει και θα αποστείλει ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, γράφει ο συνάδελφος Άνδρεας Πιμπίσιης στον Φιλελεύθερο.

Στην επιστολή του ο Νίκος Αναστασιάδης θα απαντήσει σημείο προς σημείο στα βασικά θέματα που προκύπτουν από την έκθεση του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών. Πρόθεση της Προεδρίας είναι η επιστολή να βρίσκεται στα χέρια των 15 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αν είναι δυνατό και πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Γκουτέρες, η οποία τοποθετείται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Η έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες για τις Καλές Υπηρεσίες θα απασχολήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας τις προσεχείς ημέρες. Κατά τη συζήτηση ανάμεσα στους 15 θα εξαρτηθούν και τα επόμενα βήματα που θα γίνουν από πλευράς του Σώματος, δηλαδή εάν θα υπάρξει μια δήλωση από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας επί της ουσίας του θέματος ή εάν θα αποφευχθεί οποιαδήποτε τοποθέτηση. Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο.

Η επιστολή Αναστασιάδη θα κοινοποιηθεί προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να υπάρχει καταγεγραμμένη (on record) η επίσημη θέση της Λευκωσίας επί των εξελίξεων στο Κυπριακό και κυρίως επί των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά.

Παράλληλα, η επιστολή αυτή θα προωθηθεί και προς ηγέτες κρατών- μελών της ΕΕ. Πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να υπογραμμίσει τη θέση του Γ.Γ. ΟΗΕ για κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων του 1960 και να υποδείξει πως η αδιάλλακτη πλευρά στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά ήταν η τουρκική. Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί μέσα από την επιστολή του να επιχειρήσει να ανατρέψει την εικόνα που δημιουργήθηκε μέσα από την έκθεση Γκουτέρες και η οποία θέλει τις δύο πλευρές να έφτασαν σχεδόν σε συμφωνία στα θέματα των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού.

Τα όσα αναφέρονται στο προσχέδιο της έκθεσης Γκουτέρες, αποτέλεσαν αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον γ.γ. του ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Η πολιτική ηγεσία έλαβε από τον ΠτΔ φάκελο με σειρά εγγράφων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: