«Η αυλή των θαυμάτων» από το ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών: Παρών και ο Τσακνής




«” Η Αυλή των Θαυμάτων” δεν πρέπει να παρασταθεί -τουλάχιστον ακόμα- ως έργο της σύγχρονης εποχής, ούτε να μοντερνοποιηθεί, να αποδομηθεί, να αφηγηματοποιηθεί και ούτε… να αποκαθηλωθεί, θα χάσει έτσι τους χυμούς τις ανάσες και την αύρα του. Ίσως μετά από 50-100 χρόνια κάποιοι καταφέρουν να αποδομήσουν το έργο, να το επαν-οικοδομήσουν, να το αποκαθηλώσουν. Όχι όμως ακόμη…

Το έργο μοιάζει από μόνο του σύγχρονο, γιατί όσα δεινά περνούσε τότε η χώρα, τα ίδια περνάει, δυστυχώς, και σήμερα. Το μόνο που τόλμησα, ήταν να φωτίσω περισσότερο την εποχή του έργου με τέσσερα τραγούδια, σαν ιντερμέδια, σε μουσική του Διονύση Τσακνή, στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και με κινηματογραφημένες σκηνές της Μικρασιατικής Καταστροφής, των φτωχογειτονιών, της μετανάστευσης και της καταστροφικής αντιπαροχής».

Αυτό τονίζει ο Κώστας Τσιάνος που επιστρέφει στο ΚΘΒΕ μετά από 14 χρόνια (διετέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής του επί πεντάμηνο, απ’ τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο 1998) για να σκηνοθετήσει (για 4η φορά) το έργο σταθμό της νεοελληνικής δραματουργίας, την «Αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Παρών στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του ΚΘΒΕ ενόψει της πρεμιέρας που ορίστηκε για το ερχόμενο Σάββατο 7 Οκτωβρίου ήταν και ο μόλις χθες παραιτηθείς πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΡΤ Α.Ε συνθέτης Διονύσης Τσακνής.

Χωρίς καμία αναφορά στην ιδιότητα του – του προέδρου της ΕΡΤ, ούτε στο θέμα της πρόσφατης παραίτησης του, ο κ.Τσακνής προτίμησε σαφώς να μιλήσει για τη μουσική του συνεισφορά στην παράσταση (σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου) αλλά και για τη «διδακτική» -όπως είπε – συνεργασία του με τον Κώστα Τσιάνο (κρατά σχεδόν 30 χρόνια) ο οποίος «με διορθώνει , μου κάνει διαρκώς αφαιρέσεις των περιττών – παρέμβαση άκρως σημαντική στο έργο ενός συνθέτη για το θέατρο»…

«Η τέχνη είναι πάνω, πολύ πάνω απ’ την πολιτική. Η τέχνη σαν την “Αυλή των θαυμάτων” κι αυτή, δεν πήγαινε ποτέ αγκαζέ με την πολιτική. Κι όποτε πήγε λοξοδρόμησε, παραπάτησε. Η τέχνη μόνη της προχωρά» έλεγε εξάλλου σε πρόσφατη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Τσιάνος κι ήταν αυτός που έδωσε ίσως τη καλύτερη απάντηση στις απορίες των παρισταμένων.

«Η Αυλή των θαυμάτων» – έργο γραμμένο στα 1957 από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη παίχτηκε για πρώτη φορά την ίδια χρονιά από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν με τεράστια επιτυχία. Από τότε παίζεται και ξαναπαίζεται κερδίζοντας τη συγκίνηση χιλιάδων θεατών. Είναι το έργο σταθμός του ελληνικού θεάτρου που επηρέασε πολλούς νεότερους συγγραφείς.

Τους ρόλους στην φιλόδοξη παράσταση του ΚΘΒΕ ερμηνεύουν οι: Ελευθερία Αγγελίτσα (Βούλα), Νατάσα Δαλιάκα (Μαρία), Θανάσης Δισλής (Μπάμπης), Αριστοτέλης Ζαχαράκης (Γιάννης), Θεόδωρος Ιγνατιάδης (Άντρας, Αστυφύλακας), Δημήτρης Καλαντζής (Στέλιος), Σοφία Καλεμκερίδου (Αννετώ), Παντελής Καλπάκογλου (Β΄ Μηχανικός), Μαρία Καραμήτρη (Άστα), Δημήτρης Κολοβός (Ιορδάνης), Λευτέρης Λιθαρής (Ταχυδρόμος), Ειρήνη Μουρελάτου (Όλγα), Ηλίας Μπερμπέρης (Α΄ Μηχανικός), Χάρης Παπαδόπουλος (Στράτος), Εύη Σαρμή (Ντόρα) .

Η πρεμιέρα θα δοθεί το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστων. Παραστάσεις: Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 20:30, Κυριακή 19:00.

Εισιτήρια: Τετάρτη-Πέμπτη: γενική είσοδος 5 € ,

Παρασκευή: κανονικό εισιτήριο (θέσεις πλατείας) 10 €, εκπτωτικό εισιτήριο 8 €, (θέσεις εξώστη, φοιτητικό, άτομα άνω των 65), ομαδικό εισιτήριο 7 € (για κρατήσεις άνω των 20 ατόμων),

Σάββατο και Κυριακή: κανονικό εισιτήριο: 13 € (θέσεις πλατείας), 10 € (θέσεις εξώστη).

Β.Χ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: