Θα γίνει της …Βουλής για τα F-16: Ο Τσίπρας απαντά σε επίκαιρη ερώτηση για τον εκσυγχρονισμό τους




Στην “Ώρα του Πρωθυπουργού”, σε λίγο στη Βουλή, θα απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου των αεροσκαφών F16. Μεταξύ άλλων και για τον χρόνο που το θα υποβάλει προς έγκριση στην Βουλή, το κόστος του, τον τρόπο της πραγματοποίησής του, τα ανταλλάγματα προς όφελος της οικονομικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ακόμη, ο κ. Θεοδωράκης ζητεί από τον Αλέξη Τσίπρα να πληροφορήσει τη Βουλή, αν θα συζητηθεί το ενδεχόμενο παραχώρησης αεροσκαφών F-35 ως αντισταθμιστικό αντάλλαγμα για την, σε βάθος χρόνου, παραχώρηση των ελληνικών διευκολύνσεων στη Σούδα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι η θέση της χώρας στον διεθνή χώρο έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας σημμείωσε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται, πλέον, ως πυλώνας σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή αλλά και ως μια χώρα κλειδί στην προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης μιας σειράς δύσκολων προβλημάτων στην περιοχή.

Αναφορικά με τη συμφωνία αναβάθμισης των F-16 σημείωσε ότι η άμυνα της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση που δεν χωρά μικροπολιτικά παιχνίδια και υποστηρίζει ότι ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ήταν επιβεβλημένος για τη διατήρηση της υπάρχουσας ισορροπίας στην περιοχή την επόμενη δεκαετία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι στις διεθνείς σχέσεις εκπροσωπεί την Ελλάδα και όχι τον πολιτικό του χώρο και πρόσθεσε: «Η ιδεολογία που κατά τη γνώμη μου πρέπει να διέπει τις διπλωματικές δραστηριότητες της Ελλάδας και την πολυεπίπεδη εξωτερική μας πολιτική είναι μία: Η ειρήνη, η ασφάλεια, οι ισότιμες σχέσεις, η δυνατότητα των λαών να χτίζουν χωρίς παρεμβάσεις το μέλλον τους, η συνεργασία με όρους αμοιβαία επωφελείς. Και αυτή η πολιτική, παρεμπιπτόντως, μόνο ξένη δεν είναι στις ιδέες της Αριστεράς».

27/10/1017, 09:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: