Τον Τσίπρα και τον Γιλντιρίμ θέλει στην Ελβετία ο Γκουτέρες: Το πόκερ του Γ.Γ. ΟΗΕ για την Κύπρο




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Χοντραίνει το παιγνίδι για την Κύπρο και την επίλυση του προβλήματος της, μετά το διέξοδο στο αδιέξοδο που διαφαίνεται αμυδρά στον ορίζοντα, λόγω των απανωτών παρεμβάσεων του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού αποκάλυψε τι μύχιες σκέψεις του για εμπλοκή των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Κυπριακό, καθώς θεωρεί πως μόνο με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα και του Μπιναλί Γιλντιρίμ, θα μπορούσε να ληφθούν οι οδυνηρές αποφάσεις για τον απαιτούμενο πικρό συμβιβασμό που απαιτείται για να οδηγηθεί το Κυπριακό σε λύση.

Τις σκέψεις του κ. Γκουτέρες γνωρίζουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Νταβούτογλου. Είναι φανερό ότι ο τελευταίος δεν δύναται να λάβει τις απαιτούμενες αποφάσεις, καθώς φοβάται ότι θα χρεωθεί τυχόν υποχωρήσεις στο διαπραγματευτικό τραπέζι.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, και στην Αθήνα και στην Άγκυρα θεωρούν ότι είναι πρόωρη η ανάμειξη των πρωθυπουργών των δύο χωρών, καθώς οι διαφορές είναι μεγάλες και σε μερικές περιπτώσεις αξεπέραστες.

  • Η Τουρκία αρνείται να αποδεχθεί την αποχώρηση των κατοχικών της στρατευμάτων, την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.
  • Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα δεν αποδέχεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες την παραμονή των ξένων στρατευμάτων και την διατήρηση των δικαιωμάτων επέμβαση που προκάλεσαν την κυπριακή τραγωδία.

Επίσης η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τη συνέχιση των εγγυήσεων, τις οποίες χαρακτηρίζει αναχρονιστικές, και δεν αρμόζουν για μία χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ (ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΙΜΠΙΣΙΗΣ):
Το Σάββατο το πρωί θα συνεχιστεί η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 10 το πρωί ώρα Κύπρου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ και στις 11 ώρα Κύπρου θα συνεχιστεί η Διάσκεψη.

Πέραν της πρωινής Διάσκεψης δεν έχουν προγραμματιστεί άλλες συναντήσεις.

Στις 19:30 το απόγευμα του Σαββάτου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο.

Το δείπνο που παρέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στους δύο ηγέτες και τους επικεφαλής των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο δείπνο ο ΓΓ του ΟΗΕ επικέντρωσε την προσοχή του στην πρόοδο που πρέπει να επιτευχθεί στο θέμα της Ασφάλειας και αποχώρησης στρατευμάτων και εφαρμογή και διασφάλιση της υλοποίησης της λύσης.

Την ίδια ώρα, κάλεσε τους δύο ηγέτες στα θέματα εσωτερικών κεφαλαίων, να επικεντρωθούν στον στόχο επίτευξης περαιτέρω προόδου και συγκλήσεων.

Νωρίτερα χθες το βραδι, ο κ. Γκουτέρες είχε συνάντηση με τους δύο ηγέτες και τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών.

Σε δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το Συνεδριακό Κέντρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «ο ΓΓ προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθήσει για απεμπλοκή». Είπε ακόμη πως απόψε «θα αποφασίσουμε πώς προχωρούμε».

Τέλος, είπε «εάν μετακινηθούν σε βασικά θέματα που ενδιαφέρουν την ε/κ κοινότητα, τότε μπορεί να υπάρξει πρόοδος».

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕ ΡΑΛΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ:

Με θέματα του περιουσιακού και την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στα ομοσπονδιακά σώματα, τα οποία επέλεξε ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ επειδή θεώρησε ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να υπάρξει πρόοδος, ξεκίνησε η συζήτηση χθες το απόγευμα στο τραπέζι 2 με την συμμετοχή αρχικά των δύο ηγετών, των δύο διαπραγματευτών και μέλη των αντιπροσωπειών.

Συνεχίστηκε με μικρότερη συμμετοχή των μερών σε θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων για να προετοιμαστεί η συζήτηση στο δείπνο εργασίας όπου συζητήθηκε το κεφάλαιο αυτό.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΚΥΠΕ, τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση στο περιουσιακό ήταν για τον διάδοχο αγοραστή, ποιος έχει τον πρώτο λόγο, οι μη αξιοποιημένες περιουσίες και σημαντική ανάπτυξη ή βελτίωση μιας περιουσίας.

Η συζήτηση διήρκησε λίγο περισσότερο από δύο ώρες με τον χρόνο να καταναλώνεται εξ ημισείας στα δύο μέρη, την παράθεση θέσεων των δύο πλευρών στα 4 ζητήματα του περιουσιακού και μετά στη συζήτηση θεμάτων της ασφάλειας και εγγυήσεων. Η συζήτηση το απόγευμα ολοκληρώθηκε τελικά μόνο με τα 4 ζητήματα του περιουσιακού και ο χρόνος δεν επέτρεψε την συζήτηση της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ.

Κατά την πρωινή συνάντηση στο τραπέζι 1 υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ, συμφωνήθηκαν τρία πράγματα, η ομάδα εργασίας για τον μηχανισμό εργασίας για την εφαρμογή και παρακολούθησης της λύσης, η αποχώρηση των στρατευμάτων και πώς θα γίνει η Κύπρος «φυσιολογικό κράτος».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ομάδα εργασίας δεν σημειώθηκε πρόοδος καθώς όλες οι πλευρές παρέθεσαν τις θέσεις τους.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι η τουρκική και η τ/κ πλευρά, ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ, δεν επέμεινε χθες στο θέμα των 4 ελευθεριών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: