«Τεχνητοί Κόσμοι και το Δίκαιο»: Επιστημονική Ημερίδα με παρουσία διακεκριμένων Ελλήνων




Με την παρουσία επιφανών διακεκριμένων Ελλήνων που κατέχουν θέσεις σε κορυφαία ακαδημαικά ιδρύματα στο εξωτερικό, Αγγλία, Λιέγη, Αμερική, ένα νεωτερικό συνέδριο Δικαίου, για τα Οικονομικά και την Κοινωνία βρίσκει πεδίο δράσης στην Αθήνα, συγκεντρώνοντας μια διεθνή ελληνική δυναμική επιστημονων.

Την Επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Τεχνητοί Κόσμοι και το Δίκαιο», συνδιοργάνωσαν το Κέντρο για το Δίκαιο, τα Οικονομικά και την Κοινωνία (Centre for Law, Economics and Society, CLES) το Πανεπιστημίο του Λονδίνου, UCL, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Δικαίου και Πολιτικής Ανταγωνισμού (ΙΜΕΔΙΠΑ) και o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO).

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική επίβλεψη του καθηγητή και διευθυντή του CLES, Ιωάννη Λιανού, κατόχου της έδρας Δικαίου και Πολιτικής Ανταγωνισμού και Δημόσιας Διοίκησης στο UCL καθώς και με τη συνδρομή του ΔΝ Γεωργίου Δημητρόπουλου, επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ.

Με σκοπό τη δημιουργία ενός Διεθνούς Ινστιτούτου για Θέματα Τεχνολογίας, Δικαίου και Δημόσιας Πολιτικής που θα εδρεύει στην Αθήνα – μία προσπάθεια των καθηγητών Ιωάννη Λιανού, UCL και Νικόλαου Οικονομίδη, NYU. το συνέδριο αυτό σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση του σημαντικού αυτού σχεδίου.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Nicholas Ashford, Director of the Technology & Law Program του Massachusetts Institute of Technology (MIT), ο Αντώνιος Τζανακόπουλος του University of Oxford- Faculty of Law και ο Σωτήριος Γεωργανάς του City University.

Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ

Η προσφάτως δημοσιευθείσα «Μελέτη εκατονταετούς φοίτησης για την Τεχνητή Νοημοσύνη» που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορτν των ΗΠΑ εντοπίζει ορισμένους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας που έχουν ήδη επηρεαστεί ή πρόκειται να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο, το δίκαιο εξελίσσεται με αργό ρυθμό και δεν ανταποκρίνεται πάντα με την ίδια ταχύτητα στις ανάγκες της κοινωνίας και, ειδικότερα, στην ανάγκη προώθησης των νέων τεχνολογιών. Οι κανόνες δικαίου συνήθως αντιτίθενται στις ραγδαίες κοινωνικές αλλάγες και χαρακτηρίζονται κατά κύριο λόγο από περιοριστική λειτουργία, δηλαδή κυρίως απαγορεύουν παρά διευκολύνουν ορισμένες δραστηριότητες.

Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του δικάιου, όπως αυτό εννοείται σήμερα, το καθιστούν κατά ένα μεγάλο βαθμό αναποτελέσματικό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και κατακλυσμικές αλλαγές που θα επιφέρει η ραγδαία εξέλιξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στο όχι τόσο μακρινό μέλλον. Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν σχεδόν όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής: τις εργασιακές σχέσεις, την πνευματική ιδιοκτησία και γενικότερα τη δημιουργία νέων πόρων, την ανάλυση δεδομένων, τη διοίκηση και διακυβέρνηση που θα βασίζονται πλέον στην τεχνητή νοημοσύνη. Επιπλέον, η αυτοματοποίηση θα επηρεάσει πολλαπλά περιβάλλοντα: από τα δρόμους και τα νοσοκομεία μας μέχρι τα πεδία μάχης.

Η εισχώρησή της στη ζωή μας είναι πιθανό να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις σε θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα, όπως η ισότητα των ευκαιριών, η ελευθερία αλλά και το κράτος δικάιου γενικότερα. Καθίσταται, λοιπόν, αδίρητη η ανάγκη το δίκαιο να προσαρμοστεί με ταχείς ρυθμούς σε αυτές τις πρωτόγνωρες προκλήσεις και να διατηρήσει τη ρυθμιστική του λειτουργία και θέση στο επίκεντρο και όχι στο περιθώριο της κοινωνικής δραστηριότητας.

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Μία πιθανή προσέγγιση θα ήταν ο σχεδιασμός νομικών και ρυθμιστικών κανόνων που θα αποσκοπούν στην άμβλυνση των κινδύνων που ελλοχεύουν στην εδραίωση της τεχνητής νοημοσύνης παράλληλα με την αξιοποίηση των αλγόριθμων για την προώθηση και την επίτευξη των στόχων του νομοθέτη και του δικαίου εν γένει. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρότεινε πρόσφατα την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένουν να παράσχει στις δημόσιες αρχές την απαραίτητη τεχνική, κανονιστική αλλά και δεοντολογική εμπειρογνωμοσύνη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: