Τα δέκα ερωτήματα του θυμωμένου Κοτζιά: Κάποιοι κάνουν γύρω-γύρω από τα ζητήματα




“Αν ρωτάτε εμένα, τίποτα δεν άλλαξε, αλλά είναι καλό που έρχεται», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το συνεδριακό κέντρο μετά το τέλος της συζήτησης του κεφαλαίου ασφάλειας και εγγυήσεων και ερωτηθείς τι άλλαξε και έρχεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ την Πέμπτη.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι χθες συζήτησαν γύρω από τη Συνθήκη Εγγυήσεων. «Αποδείξαμε ότι πρέπει να τερματιστεί η παρουσία της και υποβάλαμε δέκα ερωτήματα όσον αφορά τη συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, στα οποία ερωτήματα αναμένουμε κάποιος να μας απαντήσει», δήλωσε.

Τα ερωτήματα αυτά από την πλειοψηφία των πλευρών θεωρήθηκαν ορθά, σωστά και ως ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε, σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. «Διότι κάποιοι κάνουν γύρω-γύρω από τα ζητήματα και δεν καταλήγουμε», πρόσθεσε.

Κάποιοι, συνέχισε, θέλουν να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, «τους απάντησα ξανά ότι για να έρθουν οι Πρωθυπουργοί πρέπει να έχουμε προχωρήσει. Διότι αν λένε ότι πέρασαν οι ημέρες και πρέπει να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, τους λέω ότι θα έρθουν οι Πρωθυπουργοί με αυτή τη νοοτροπία, θα ξαναπεράσουν οι ημέρες και θα λένε ότι θα πρέπει να έρθουν οι Πρόεδροι».

— Είναι σημαντικός ο ρόλος του ΓΓ του ΟΗΕ, που έρχεται την Πέμπτη, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημειώνοντας ότι όταν είχε έρθει είχαν αποφασίσει ένα πλαίσιο και αυτό ήταν μια θετική ενέργεια.

Η παρουσία του είναι πολύ σημαντική σε αυτές τις πολύ σημαντικές στιγμές γιατί αυτή είναι η τελική Διάσκεψη, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόοδος απάντησε «πολύ σιγά – σιγά».

— Η Διάσκεψη για την Κύπρο θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί στις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Κύπρου) με συζήτηση στο τραπέζι 2 για τα πέντε κεφάλαια, και στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Κύπρου) με τη συζήτηση και πάλι του κεφαλαίου ασφάλεια και εγγυήσεων στο τραπέζι 1.

ΚΥΠΕ – της απεσταλμένης μας Ραλλής Παπαγεωργίου – Ελβετία/ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: