Πάνω από 27 εκατ. τα θύματα εμπορίας ανθρώπων κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ




Κάθε χρόνο πάνω από 27 εκατομμύρια πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων, εκ των οποίων το 20% σε παγκόσμιο επίπεδο είναι παιδιά, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του ΟΗΕ, που σημειώνει ότι αυτή η επιχείρηση έχει τζίρο πάνω από 24 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Με αφορμή την 30η Ιουλίου που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων (World Day Against Traffickingin Persons), ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη αναφέρει ότι η καθιέρωση της ημέρας αυτής στοχεύει στη γνωστοποίηση της σοβαρότητας του προβλήματος διεθνώς και στην ανάγκη συντονισμένης δράσης τόσο από την πλευρά των Κυβερνήσεων όσο και από την πλευρά της κοινωνίας των πολιτών για την ουσιαστική αντιμετώπιση και εξάλειψη του φαινομένου.

Βασικός επίσης στόχος είναι, σημειώνει, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου για το τι είναι το human traffiking, ποιες είναι οι πτυχές και οι διαστάσεις του εγκλήματος αυτού και πώς μπορεί κάποιος να συνεισφέρει στην αντιμετώπισή του αφού κανείς πλέον δεν μπορεί να μένει αμέτοχος.

Σημειώνοντας ότι η εμπορία ανθρώπων χαρακτηρίζεται ως σύγχρονη μορφή δουλείας, δεν γνωρίζει σύνορα και αποτελεί μια από τις σοβαρότερες μορφές οργανωμένου εγκλήματος και κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτει ότι το trafficking είναι κυρίως γένους θηλυκού, αφού η εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μορφή του.

“Άλλες μορφές του trafficking αφορούν στην εξαναγκαστική επαιτεία, στο εμπόριο οργάνων και ωαρίων καθώς και στο εμπόριο βρεφών. Έχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο πάνω από 27 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων, εκ των οποίων το 20% σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του ΟΗΕ, είναι παιδιά. Πρόκειται για μια διεθνοποιημένη επικερδή επιχείρηση με τζίρο πάνω από 24 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο” συμπληρώνει ο Επίτροπος Εθελοντισμού.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων αναφέρεται ότι η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, αποτελεί σήμερα το τρίτο μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα που συνεπάγεται τη βάναυση και διαρκή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κα Ιωσηφίνα Αντωνίου, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Εμπορίας Προσώπων, στις 30 Ιουλίου, χαρακτηρίζει την εμπορία προσώπων γένους θηλυκού, αφού τα τελευταία στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης” σημειώνεται.

Ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΕΜΔΓ), στο πλαίσιο της υλοποίησης των δράσεων του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών 2014-2017, και η Επιτροπή κατά της Βίας και Εμπορίας Προσώπων του ΕΜΔΓ διοργανώνουν σειρά σεμιναρίων/εργαστηρίων, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με τη διακίνηση και εμπορία προσώπων.

29/07/2017 11:03 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: