Νομικά και πολιτικά μέτρα μελετά η Λευκωσία για το θέμα του δήθεν ανοίγματος της Αμμοχώστου




Η κρισιμότητα όλων των θεμάτων τα οποία υπάρχουν στην πολιτική ατζέντα αυτή τη στιγμή επιβάλλει προσεκτικούς χειρισμούς, γι’ αυτό και η Λευκωσία θεωρεί χρήσιμο οι όποιες αντιδράσεις να γίνουν με φειδώ και κατά τρόπο που να εκτίθεται η τουρκική πλευρά, γράφει η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (κείμενο Ανδρέας Πιμπίσιης).

Για το θέμα της Αμμοχώστου, όπου μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει από τουρκικής πλευράς και τίποτε περαιτέρω, η Κυβέρνηση μελετά νομικά και πολιτικά μέτρα.

Πρόθεση είναι να κινηθεί προληπτικά, ώστε να αποτρέψει την υλοποίηση των όποιων αποφάσεων έχουν ληφθεί από μέρους των Τούρκων. Κύριο χαρακτηριστικό των κυπριακών αντιδράσεων θα είναι η ανάδειξη του βασικού στοιχείου των τουρκικών ενεργειών ότι άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων παραβιάζει το στάτους κβο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά θέλει να χρησιμοποιήσει το πάθος των προσφύγων για επιστροφή, δείχνει ότι η βασική στόχευση της Άγκυρας είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων και τίποτε άλλο. Σε πρώτη φάση οι ενέργειες της Λευκωσίας θα αφορούν στο θέμα των Μαρωνιτών, όπου ήδη άρχισαν να γίνονται κινήσεις από τουρκικής πλευράς. Οι κινήσεις της Λευκωσίας δεν θα εμπεριέχουν το στοιχείο της απαγόρευσης στους Μαρωνίτες να πάνε στα χωριά τους, κάτι που ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή.

Με προσοχή και διακριτικότητα αποφάσισε να παρακολουθεί η Λευκωσία το θέμα της στρατηγικής αναθεώρησης των ειρηνευτικών αποστολών των Ηνωμένων Εθνών. Θέμα που σχετίζεται άμεσα με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η Κυβέρνηση θεωρεί πως οι όποιες αλλαγές γίνουν στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο θα είναι τεχνικής φύσεως.

Αν και εκτιμά ότι είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης ως μοχλός πίεσης στο Κυπριακό, εντούτοις δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό να επιχειρηθεί από κάποιους κύκλους.

Σε επίπεδο κομμάτων, οι δύο υποψήφιοι -Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας- καθώς και πολιτικά κόμματα (ΑΚΕΛ-Οικολόγοι) δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τυχόν διασύνδεση του θέματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: